Bilinçsizlik hamsiyi kaçırtıyor!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son bir haftadır hamsi fiyatları yükselişe geçti.Bir hafta önce kilogram fiyatı 1 Lira’ya kadar düşen hamsinin kilosu bugünlerde 3,5-4 lira arasında satılıyor. Balıkçı esnafı ise fiyatların daha da artacağına düşünüyor. Karadeni

Bilinçsizlik hamsiyi kaçırtıyor!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son bir haftadır hamsi fiyatları yükselişe geçti.

Bir hafta önce kilogram fiyatı 1 Lira’ya kadar düşen hamsinin kilosu bugünlerde 3,5-4 lira arasında satılıyor. Balıkçı esnafı ise fiyatların daha da artacağına düşünüyor.
 Karadeniz sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan hamsi fiyatlarında yaşanan artış tüketicinin de alım gücünü zorlar hale geldi. Fiyatların artışındaki neden ise iri hamsi oranındaki azalmaya bağlı olarak balıkçıların avlanamamaları.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu “Hamsinin Rusya’ya kaçtığı gibi haberler artık ezbere konuşmalar olarak nitelendirilmeli” dedi.
 Hamsi fiyatlarındaki artışın ve avındaki düşüşün nedeninin iklim değişikliklerinden kaynaklandığını kaydeden Mutlu “Ege ve Marmara Bölgeleri’ndeki su sıcaklıklarının mevsim normallerinde olmamasından dolayı oradaki balık türleri Karadeniz’e kaçıyor. Ege ve Marmara Bölgesi’ndeki yaklaşık 300’e yakın gırgır teknesi avlanmak için Karadeniz’e geliyor. Bu da hamsi ve diğer türler üzerinde ‘Av Baskısı’ dediğimiz olumsuz bir durum oluşturuyor” dedi.

Hamsi de bilinçsiz avlanma sözlerinin de artık bayatladığını kaydeden Ahmet Mutlu “ ‘Türkiye’nin 500 bin ton balık avlama kapasitesi var’ deniliyor ama biz hiçbir zaman bu rakamlara ulaşabilmiş değiliz. Teknolojik olarak imkanlarımız var ama balık avcılığı ve su ürünleri konusunda araştırmalar çok yetersiz. Üniversitelerin araştırma gemileri kıyılarımıza gelip araştırma yapıyormuş izlenimi vermekten öteye geçmelidir. Balıkçılık alanındaki istatiksel bilgileri çok yeterli bulmuyorum. Bu bilgiler yetersiz olunca av baskısı, balık stokları ve avlanma şartları hakkında bir yargıya varılamıyor. Gerekli kurumlar mesela TUBİTAK gibi, sağlam araştırmalar yapıp bize de yol göstermeli” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler