Bilim adamları Hamsilerin peşine düştü

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, ODTÜ'ye ait R/V Bilim-2 araştırma gemisinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün TÜBİTAK KAMAG programınca desteklenen hamsi sto

Bilim adamları Hamsilerin peşine düştü

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, ODTÜ'ye ait R/V Bilim-2 araştırma gemisinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün TÜBİTAK KAMAG programınca desteklenen hamsi stoklarını izleme projesi kapsamında tekrar Karadeniz'e açıldığını bildirdi.

Proje kapsamında dördüncüsü yapılan araştırma seferinde, geçen sezonda av miktarındaki beklenmedik düşüşün ve balık boylarındaki önemli derecedeki kısalmanın nedenlerinin araştırılacağını söyledi.

Geçen yıl avlanan balıkların çok büyük bir bölümünü, henüz bir yaşını doldurmamış, yasal boyun altındaki hamsilerin oluşturduğunu ifade eden Gücü, "Gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekse Sahil Güvenliğin çabalarıyla yavru balık avcılığı olabildiğince engellendi. Ergin balığın yok denecek kadar az olmasına karşın yavru balığın bir o kadar fazla olmasının, hamsinin üreme alanlarında kaymalardan olabileceğini tahmin ediyoruz. Kuzeyde Tuna Havzası'na yakın alanlarda yumurtladığı bilinen hamsinin, dönem dönem Türk sularına yakın alanlarda ürüyor olabileceğine işaret ediyor. Bunu belirleyen faktörün de sıcaklık olabileceğine dair ipuçları bulduk" dedi.

Proje ortağı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünden gelen, üreme döneminin başladığına dair gelen haber üzerine 9 Temmuz 2013 Salı gecesi İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e açıldıklarını belirten Gücü, bir ay sürmesi planlanan araştırma seferinde Türkiye'nin, Karadeniz'deki tüm ekonomik bölgesinin taranacağını söyledi.

Bir yandan da hidroakustik yöntem ile ebeveyn hamsilerin miktarı ve üreme dönemindeki dağılım alanlarının çıkarılacağını anlatan Gücü, denize bırakılan yumurtaların inceleneceğini ve en önemli üreme alanlarının belirleneceğini kaydetti.

Benzer büyüklükte ve kapsamda bir araştırmanın 1990'lı yıllarda yine ODTÜ Deniz Bilimlerince gerçekleştiridiğini vurgulayan Gücü, temmuz ve ağustos aylarını kapsayacak bu araştırmalarda elde edilecek yeni sonuçların, eski bulgularla karşılaştırılacağını ve üreme alanındaki olası kaymaların tespit edileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Gücü, çalışmalarında ayrıca hamsilerin Kasım ayında Türk kıyılarına gelerek av vermeye başlamadan önce nerede olduklarını da öğreneceklerini ve küresel ısınmadan hamsinin gelecekte nasıl etkilenebileceğine dair de önemli bulgular elde edeceklerini anlattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler