Bıldırcın nesline darbe vuruluyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, her yıl yüz binlerce bıldırcının kaçak avcılar tarafından değişik yöntemlerle yakalanarak katledildiğini söyledi.Konuyla ilgil

Bıldırcın nesline darbe vuruluyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, her yıl yüz binlerce bıldırcının kaçak avcılar tarafından değişik yöntemlerle yakalanarak katledildiğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Şağdan Başkaya, ülkemiz üzerinden her yıl düzenli olarak bıldırcın göçü yaşandığını hatırlattı. Bu olayın özellikle Karadeniz ve Marmara sahillerine yakın kesimlerde yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Başkaya “Geçmişte geceleyin herhangi bir ışık kaynağı kullanılarak yapılan kaçak bıldırcın yakalayıcılığı ile bıldırcın nesline vurulan darbe, bugün artık daha gelişmiş teknikler kullanılarak yapıldığından çok daha etkili bir hal almıştır. Geçmişte teyp kullanmadan bir kişi en çok 100-200 bıldırcın yakalayabilirken (bazı durumlarda daha da çok), bugün teyp kullanılarak normal gecelerde bile artık bu sayıya rahatlıkla ulaşılabilmektedir” dedi.

Bıldırcınların pek çoğunun geceleyin lüks ve benzeri ışık kaynakları yardımıyla yakalandığına dikkat çeken Başkaya “Adeta gelenekselleşmiş olan bu yakalama şekli ile bıldırcın nesline vurulan darbenin etkisi, bıldırcınları cezbeden ve bıldırcın veya bıldırcın kılavuzu sesi içeren teyp kasetlerinin de kullanılmasıyla son yıllarda iyice artmıştır“ diye konuştu.

GÜNDÜZ TÜFEK VE AV KÖPEĞİ İLE BILDIRCIN AVLAMAK YASAL, GECE LÜKS VE LAMBALARLA AVLAMAK YASAK

Prof. Dr. Şağdan Başkaya, bıldırcın ve diğer birçok göçmen kuş türünün çoğunlukla ancak geri kalmış ülkelerde bu şekilde yasa dışı uygulamalar ile adeta katledildiğini belirterek “Yasadışı av konusunda, yetersiz imkanlarına rağmen yeterince hassas davranan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın taşra teşkilatları ile Jandarma ve Polis teşkilatlarına halkımızın yardımcı olması gerekiyor. Avcılık belgesi (av tezkeresi) sahibi olmayan ve gerekli avlanma izin ücretlerini ödemeyen ve özellikle geceleyin avlanan kişilerin mutlaka ihbar edilmeleri lazım. Bu konuda muhtarlara çok büyük görevler düşüyor. Yasal bir şekilde, tüfek, av köpeği veya sertifikalı atmaca ile gündüz avlanılabilen bıldırcınların, geceleyin lüks, teyp kaseti ve diğer usullerle avlanması yasaktır. Ayrıca, avcı başına, bir av günü için en fazla 10 adet bıldırcın avlanılabilir” uyarısında bulundu.

Öte yandan Giresun’un Espiye ilçesinde kar yağışını fırsat bilen avcılar, bıldırcın avlayarak, kış mevsimini değerlendiriyor. Kar yağışı nedeniyle boş zamanlarını bıldırcın avlayarak geçiren avcılar,” Hem kış mevsimini değerlendiriyoruz hem de bıldırcın avlayarak av merakımızı gideriyoruz “dediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler