Belediye Meclisi Ayasofya için toplandı

Trabzon Belediye Meclisi’nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün müracaatı üzerine Ayasofya Mahallesi’nde bulunan 24 Ada 16 Parselde bulunan 370 envanter nolu tescilli taşınmazın dini tesis olarak düzenlenmesine ilişkin kararı üzerine halkın katılım toplantısı

Belediye Meclisi Ayasofya için toplandı

Trabzon Belediye Meclisi’nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün müracaatı üzerine Ayasofya Mahallesi’nde bulunan 24 Ada 16 Parselde bulunan 370 envanter nolu tescilli taşınmazın dini tesis olarak düzenlenmesine ilişkin kararı üzerine halkın katılım toplantısı Trabzon Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı.

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, mahalle sakinleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, meslek odaları temsilcileri ve meclis üyeleri katıldı.

Yasa gereği asgari iki kere yapılması gereken toplantıların ilkinin açılışında konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, toplantıda herkesin görüşlerini ifade edebileceğini, kayıt altına alınacak konuşmaların cd ortamında Tabiat Varlıkları koruma kuruluna arz edileceğini kaydetti.

Tekrar cami olarak ibadete açılan Ayasofya’nın tarihi gelişimi ile ilgili bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu, “Fatih Sultan Mehmet Han, Trabzon’u fethettikten sonra burası Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na devredilmiş. Onun vefatından sonraki dönemde cami olarak kullanılmaya başlandı. Cami olarak 300 küsur sene kullanıldıktan sonra 1965’li yılarda müze olarak kullanılmaya başlanmış ve müze olarak kullanılırken konu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ve onların temsilcisi olan Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mahkemeyle taşınmış. Bunun sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü davayı kazandı ve tüm hukuk yollarının tümünün kullanılması ile neticesinde Ayasofya Camii Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiş.

20131114aw000623_02(1).jpg

Bunun üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü, imar planında ‘Sosyal Tesis Müze Gelişme Sahası’ olarak ayrılan bahse konu parselin ‘Dini Tesis’ alanı olarak düzenlenmesi için Belediye Meclisi’ne başvuruda bulundu. Belediye meclisi 06.09.20132 tarihli oturumunda ‘24 ada 16 nolu parselin bulunduğu alanın Dini Tesis alanı olarak düzenlenmesi, geri kalan kısımların Sosyal Tesis Alanı olarak kalması ve Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun görüşü alınması şartıyla uygun görüldüğüne,3194 sayılı yasanın 8-b maddesine göre onanmasına, gereği için evrakın İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilmesine’ oy çokluğu ile karar verdi. İşte bu imar planı değişikliği için burada toplanmış bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Başkan Gümrükçüoğlu sözlerine şöyle devam etti, “Belediye Meclisinin aldığı imar planı değişikliği kararından sonra kanun gereği halkın katılım ile asgari iki toplantı düzenlenmesi gerekiyor. Bu toplantının ilkini gerçekleştiriyoruz. Toplantılar sonucunda alınacak kararlar Tabiat ve Kültür Varlıkları Düzenleme Kurulu’na gönderilecek. Kurul evet derse 30 gün askıda kalacak. Her hangi bir itiraz olursa tekrar belediye meclisine gelecek.” Şeklinde tamamlayarak konu üzerinde görüşlerini aktarmak isteyen katılımcılara tek tek söz verdi.

Toplantı katılımcıların konu üzerindeki görüş, düşünce ve eleştirilerini dile getirmelerinin ardındın son buldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel