Bayraktar’dan belgeli savunma

Valilik binasında katıldığı program öncesinde basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını cevaplayan Bayraktar, Samsun’dan gelen belgelerle TOKİ’nin hatasının olmadığını söyledi.TOKİ’den gelen fotoğraf ve belgeleri basına dağıtan Bayraktar'ın, basın me

Bayraktar’dan belgeli  savunma

Valilik binasında katıldığı program öncesinde basın mensuplarının konu ile ilgili sorularını cevaplayan Bayraktar, Samsun’dan gelen belgelerle TOKİ’nin hatasının olmadığını söyledi.

TOKİ’den gelen fotoğraf ve belgeleri basına dağıtan Bayraktar'ın, basın mensuplarına verdiği bilgi notunda şu bilgiler bulunuyor: "Söz konusu alan TOKİ uygulamaları çerçevesinde ilgili belediyelerce onaylı imar planına göre yerleşime açık imarlı konut alanı olup, uygulamamız öncesinde yaklaşık 2 bin 500, konut barındıran bir alandır. Eski halindeki konutlar, fen kurallarını ve teknik açısından tamamen yanlış yapılaşmış bir durumda iken, yapılan kentsel dönüşüm projesi ile birlikte bu yapılar, proje kapsamında hak sahipleri ile uzlaşma esaslı muvafakat görüşmeleri gerçekleştirilerek incelemeler tamamlanmıştır. Yıkımlar sonrasında plan kullanımları korunarak birinci etap 960 konut ihalesi idaremizce gerçekleştirilerek, uygulaması tamamlanmış ve hak sahiplerine konut teslimleri yapılmıştır.

bayraktar-dan-belgeli-samsun-savunmasi_haber_235804.jpg

Bu bağlamda yapılan konutların tamamında ilgili çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulmuş ve can kayıplarının kapıcı dairelerinde Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliğinin 67. maddesi hükümleri uyarınca kapıcı daireleri oluşturulmuştur. Dolayısıyla proje, yürürlükte plan ve yönetmeliklere tam olarak uygun icra edilmiştir. Ancak yerel yönetimler ile yapılan görüşmemiz ve yerinde dairemizce yapılan tespitler sonucu, 4 Temmuz'da Samsun'da yaklaşık 3,5 saat süren sağanak yağmur sebebiyle önce DSİ tarafından ıslah edilmiş olmasına ve taşkın kotlarına göre oluşturulmuş olan tahkimat duvarları yapılmış olmasına rağmen yağış sonucu Yılanlıdere'de debisi tahmin edilenden yüksek bir akış olduğu ve bu akışın etkisiyle sürüklenen toprak, taş, moloz ve ağaç parçalarının etkisiyle Mert Irmağı ile birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkadığı ve bir taşkın meydana geldiği, bu taşkın kotlarının oluşturulan tahkimat duvarlarının kotunun aştığı ve sonuç olarak bu bölgede daha önce idaremizce inşa edilen 960 konutun bulunduğu alanı etkilediği görüldü.

Yaşanan sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere'nin güzergahındaki tüm alanları etkiledi. Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle facianın önüne geçilmiştir. İdaremiz 2. etapta bin 344 konut yapımına yönelik ihale gerçekleştirmiş olup yapım süreci devam ediyor. Böylece uyulama öncesindeki 2 bin 500 hak sahibinin konutlarının dönüşümü yapılmış olacak."

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili muhalefet partilerinin eleştirilerine de cevap verdi. Son 9 yılda Türkiye’ye çağ atlattıklarını anlatan Bakan Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi: “Kim ne dersin desin? Yenizelanda’dan, İskoçya’dan bakın; Türkiye’nin dünyada verdiği fotoğraf müthiştir. Bugün bize gıpta ile bakıyorlar. Almanya’daki insanlar bizim alnımızdan öpüyorlar. Biz Türküz diyoruz kollarımızı sallayarak yürüyoruz. Yani Türkiye öyle bir kalkınma süreci içinde. Biz kesinlikle siyaset yapmayacağız. CHP’li belediye başarılıysa kentsel dönüşümde onlarla yürüyeceğiz. BDP’li belediye başarılıysa onlarla yürüyeceğiz. MHP'li belediye başarılıysa onla birlikte yürüyeceğiz.

Başarılı olursa amenna. Kesinlikle siyaset yapma niyetimiz yok. Yeter ki bu iş yürüsün. Türkiye kalkınsın ve şehirler gecekondulardan kurtulsun. Bu ruhla işimizi yürüteceğiz. Herkese ihtiyacımız var. Özellikle odalara ihtiyacımız var. El birliğiyle sarılın. Böyle bir anlayış ortaya koyarsak bu işi başarırız. Daha erken zamanda dönüşümü de sağlayacağız. Bir zamandan sonra bu dönüşüm kendini döndürecek.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel