Bayraktar "Trabzon'a 2. üniversite şart"

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın bu kadar yoğun mesailerine rağmen toplantımıza katılması bizi son derece mutlu etmiştir” dedi.              İkince defa İl Koordinasyon Toplantısına katılan Çevre ve Şehirc

Bayraktar "Trabzon'a 2. üniversite şart"

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın bu kadar yoğun mesailerine rağmen toplantımıza katılması bizi son derece mutlu etmiştir” dedi.              

İkince defa İl Koordinasyon Toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehirlerin yarışı devletler kadar önem kazandığını belirterek, “Nüfusun çoğunluğu şehirlerde yaşıyor. Bizim, Trabzonlu olarak, Trabzon Valiliği, belediyesi, sivil toplum kuruluşları, sanayicileri ve bürokratlar olarak sorumluluğumuz büyüktür. Trabzon 81 il içersinde yarış yapacak ama bu yarış bir çelme takma yarışı olmamalı.
 
Trabzon tarihi bir kent. Bu tarihi kenti koruyamazsak tarih bizi yargılar. Trabzon ismi dünyada duyulan bir şehir. İmparatorluklara başkentlik yapmış, Karadeniz’in en önemli şehri. Bu misyona uygun bir çıkış yaparsak yine eski konumumuzu yakalarız. Trabzon’dan önemli insanlar yetişmiştir. Başbakanımızın etrafında Trabzonlu çok sayıda insanımız, başta müsteşarlar, genel müdürler gibi. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Trabzon’da iyi bir noktaya geldik. Güney Çevre Yolu ihale edildi. Akyazı’da 10-15 gün içinde ihale edilecek. Çamoba askeriyeden alınıp belediyeye devredildi. Burası botanik bahçesi olacak. Zağnos projesi denize kavuştuğunda Trabzon marka değerini arttıracak. Kentsel dönüşüm için Trabzon’a 400 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşümlerin bitirilmesi zaman alacak ama sonunda Trabzon çok iyi bir noktaya gelecek. 
               
TRABZON’A YATIRIMCIYI ÇEKMEK ZORUNDAYIZ
               
Trabzon’a mutlaka yatırım yapılması gerektiğini belirten Bakan Bayraktar, “Yatırım argümanlarını Trabzon’a taşımalıyız. Biz 7-10-15 milyon dolarlık yatırım yapabilecek yatırımcıları Trabzon’a getirmeliyiz. Gerçi Tonya’da hayal kırıklığına uğradık. Tonya’ya yatırım getirmek istedik ama karşı çıktılar. Önüme Tonya ile ilgili bir evrak gelirse imzalamayacağım. Biz yatırımcıya yalvarıyoruz ‘gel Trabzon’a yatırım yap’ diye ama birileri ona karşı çıkıyor ve ona karşı çıkanlar Trabzon’da elimine edilmiyor. Halbuki Trabzon’un, Tonya’nın insanı buna karşı çıkanları elimine etmeliydi. 
               
Bu bölge Tonya’sı Vakfıkebir’i ile önemli bir yer, orada güzel bir maden bulundu. Bu madenin değerlendirilmesi için fabrika kurulsun dedik. Yatırımcıyı da bulduk ama karşı çıktılar. Ben vali beye de söyledim. Eğer Tonya ile ilgili bir evrak gelirse rica ediyorum imzalama kalsın o iş. 
 
Biz 10-15 milyonluk yatırımcıyı buraya çekmek için uğraş vermeliyiz. Çünkü yatırım yapılmadan olmaz. Taşıma suyu ile değirmen dönmez. Bürokratlara yalvarıyorum. Yatırımcılara yardımcı olun. Buralara gelip yatırım yapsınlar” diye konuştu. 
               
Bayraktar, “Trabzon’da çarkı döndürmek için üretim tesisleri yapmalıyız. Sadece turizme, kültüre dayalı, hizmet sektörüne dayalı bu işi yürütemeyiz” dedi. 
               
TRABZON’A İKİNCİ ÜNİVERSİTE
               
Trabzon’da ikinci üniversiteyi de açmanın gerekli olduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Küçük düşünmemek lazım. Trabzon’u kültür merkezi yapmanın yolu budur. Trabzon’un tarihi konumu itibariyle önemli bir şehir. Büyükşehir olduk. Biz 31 büyükşehir içinde 31.sıradayız. Bu yüzden şehrimizi biraz daha parlatmamız lazım. Trabzon’un marka değerini arttırmalıyız” dedi.
               
Yapılan yatırımlara karşı çıkılmaması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Yatırımlara karşı çıkmamalıyız. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Trabzon sıkıştırılıyor, zemin kaybediyor. Trabzon’u geriye düşürmememiz lazım. Bürokratlarımıza rica ediyorum. Ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Bu konuda hepimizin sorumluluğu var” şeklinde konuştu.
               
VALİ KIZILCIK, YATIRIMLARA İLİŞKİN BİLGİLER VERDİ
               
İldeki yatırımlar hakkında bilgi veren Vali Kızılcık, “Devletlerin ve kuruluşların sonuçlara ulaşma noktasında kullanabilecekleri güçlü kamu yönetimi enstrümanlarından birisi de izleme ve değerlendirmedir. Devletler nasıl ki mali ve beşeri kaynaklara ya da hesap verebilirlilik sistemine ihtiyaç duyuyorlarsa iyi performansı geri bildirim sistemlerine de ihtiyaç duymaktadırlar. 
 
Kamu yatırımlarının sonuç odaklı yeni bir yaklaşımla ne olduğu sorusuna cevap vermeye yardımcı olacak izleme ve değerlendirme toplantısının 2013 yılı ikinci toplantısında kamu yatırımlarının, yatırımcı kuruluşların mart ayı sonu itibariyle değerlendirmesine baktığımızda 21 yatırımcı kuruluş 12 ana sektör ve değişik sektörlerde 6,6 milyar TL toplam proje tutarı olan 441 adet proje üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü görmekteyiz.
 
Bu projeler için 2013 yılı mart ayı sonu itibariyle genel özel, özel idare ve döner sermaye bütçelerinden toplam 249 milyon lira ödenek tahsis edilmiş olup Mart ayı sonu itibariyle 32 milyon lira harcama yapılarak yüzde 13 nakdi ve yüzde 20 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bölgemizin mevsim şartları, iş sezonunun yeni başlaması ve buna bağlı olarak yapım işleri dikkate alındığında kamu yatırımlarının harcama durumuna göre sektörler itibariyle dağılımına baktığımızda ulaştırma sektörünün yaklaşık 19 milyon lira harcama ve toplam harcamanın yüzde 58 ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. 
 
Eğitim sektörünün 5,2 milyon lira harcama ve toplam harcamanın yüzde 16’sı ile ikinci sırada yer aldığını görmekteyiz. İçme suyu, tapu kadastro ve sosyal altyapının yer aldığı diğer kamu hizmetleri sektörü ise 4,5 milyon lira harcama ile toplam harcamanın yüzde 14’ünü oluşturarak üçüncü sırada yer almaktadır. 
               
Kurumlara baktığımızda da karayolları bölge müdürlünün yaklaşık 19 milyon lira ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. 3,4 milyon lira harcama ile KTÜ ve 2,5 milyon lira harcama ile de İl Özel İdaresi’ni görmekteyiz. 
               
Yatırım sezonunun sene başı olması ve mevsim koşulları anlamında yağışlı bir sezonda bulunduğumuz için Şubat ayından bu yana çok fazla bir harcamanın olmadığını söyleyebiliriz. Bundan sonra hızlı bir harcamanın gerçekleştirilebileceğini söyleyebiliriz. Kırsaldaki yol ve su ihtiyacını çok daha üst seviyede tatmin olacağımız aşamaya gelmesini gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
                
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel