Bayburt çiftçisinin kurtuluşu ona bağlı!

Son yıllarda yapılan ve yapımı süren sulama amaçlı gölet ve barajlarla tarım alanlarında kuraklığın önüne geçilmeye başlanan Bayburt, Karadeniz Bölgesinde kurulan hayvancılık işletmelerinin yem bitkisi ihtiyacını karşılayacak.Bayburt Ziraat Odası Başkanı

Bayburt çiftçisinin kurtuluşu ona bağlı!

Son yıllarda yapılan ve yapımı süren sulama amaçlı gölet ve barajlarla tarım alanlarında kuraklığın önüne geçilmeye başlanan Bayburt, Karadeniz Bölgesinde kurulan hayvancılık işletmelerinin yem bitkisi ihtiyacını karşılayacak.

Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, kentte sulu tarım imkanlarının son yıllarda arttığını belirtti.

Bayburt'ta çiftçilerin son yıllarda yem bitkisine yöneldiğini ve kentte ağırlıklı olarak yem bitkisi ekildiğini ifade eden Yıldırımtepe, "Dolaysıyla silajlık mısır, yonca, korunga ve fiğ gibi ürünler tarım arazilerinin üçte biri oranında ekilmekte. Diğer alanlarda, özellikle kuru tarım yapılan alanlarda hububat ekimi yapılmakta" dedi.

Türkiye'de yem bitkisi üretimi yapılan bazı bölgelerde kuraklığın söz konusu olduğunu dile getiren Yıldırımtepe, "Bayburt, Karadeniz'in tahıl ambarı durumunda. Dolayısıyla Karadeniz illeri, diğer bölgelerdeki verim düşüklüğü nedeniyle bölgede son yıllarda kurulan hayvancılık işletmelerinin yem bitkisi ihtiyacını, tahıl ambarı durumundaki Bayburt'tan karşılayacak. Artan taleple çiftçimiz bu yıl para kazanacağı beklentisi içerisinde" diye konuştu.

Kentte bu yılki üretimin oldukça iyi durumda olduğunu dile getiren Yıldırımtepe, şunları söyledi:

"Bayburt'ta ekim ve hasat dönemi ülkenin diğer bölgeleriyle farklı olduğu için bizde kuraklık söz konusu değil. Bayburt'ta yağmura ihtiyaç ancak haziran başında ve sonunda oluyor. Şu anda mevsim şartları çok iyi. Hububatta oldukça yüksek verim bekliyoruz. Çaylar, ırmaklar ve bazı sulama göletlerimiz ile barajlarımızın su seviyesinin düşük olması nedeniyle sulama yapılan alanlarda az miktarda verim düşüklüğü yaşanacak ancak bu yıl Bayburt'ta yüksek verim olacağını düşünüyorum."

SULAMA GÖLETLERİ VE BARAJLAR, BAYBURT TARIMININ ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK

Yıldırımtepe, Bayburt’ta son yıllarda yapılan sulama amaçlı göletler ve barajların, Bayburt tarımının çehresini değiştireceğini savunarak, "Tabii ki buralardan tam anlamıyla sulama imkanına kavuşamadık. Önümüzdeki 1-2 yıl içinde tamamıyla sulama imkanlarına kavuşabiliriz. Bayburt'ta sulu tarımla kuraklık da artık tarihe karışacak. Kuraklık olduğu yıllarda tarım arazilerinin yüzde 50'den fazlası sulandığı için verimde de herhangi bir düşüklük yaşanmayacak" dedi.

Geçen yılın son çeyreğinde Bayburt'un fazla yağış almadığını kaydeden Yıldırımtepe, "Özellikle ekim ayında çiftçi toprağa kuru tohumu attı. Ardından kışın çok az kar yağması sonucu kardeşlenmede sıkıntı oldu. Belki hububat veriminde yüzde 20'ye yakın bir verim kaybı var ama yağmurlarla bunu tolere edeceğimizi ve bu yıl Bayburt'ta rekoltenin yüksek olacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ HALİNDEN MEMNUN!

Oruçbeyli köyünde 40 yıldır çiftçilik yapan Selami Battal ise tohum ekim döneminde kuraklık olmasına rağmen ekim yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"O dönemde toprağın kuruluğundan dolayı yüzde 30-40 oranında tohum, toprağa tam sarılmadı. Bu nedenle hububatların çimlenme dönemi zayıf oldu. Bu da tabii ki 2014 sezonunu etkileyecekti ama son bir ayda etkili olan yağışlar sayesinde Bayburt çiftçisi mağdur olamayacak. Bayburt'ta hububat ekili tarım arazilerinde normal şartlarda, bin metrekare alandan 250 ile 550 kilogram ürün elde ediyoruz. Geçmiş yılları aratmayacak durumdayız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel