Bankaların yeni para alma yöntemi

 Vatan'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre düşen faiz ortamında bankalar, komisyon ve ücretlere yüklendi. Bankaların komisyon ve ücret gelirlerindeki artış yüzde 32 ile tüm kalemleri geride bıraktı. Düşen faiz ortamında bankaların ücret ve komisyon gelirleri

Bankaların yeni para alma yöntemi

 

Vatan'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre düşen faiz ortamında bankalar, komisyon ve ücretlere yüklendi. Bankaların komisyon ve ücret gelirlerindeki artış yüzde 32 ile tüm kalemleri geride bıraktı.
 
Düşen faiz ortamında bankaların ücret ve komisyon gelirleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Hisseleri borsada işlem gören bankaların bu yılın ilk 3 ayına ilişkin mali tabloları açıklanmaya devam etse de büyük ölçekli bankaların neredeyse tamamı 3 aylık bilançoları açıklandı. İlk çeyrek mali tablolarını açıklayan 7 bankanın toplam net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29.43 artarak 4 milyar 734 milyon liraya ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün açıkladığı verilere göre sektörün toplam net kârı yüzde 16.3'lük yükselişle 6 milyar 950 milyon liraya çıktı.
 
NET KARLAR HIZLI BÜYÜDÜ
 
Bankaların karlarında devam eden artışın nedenlerine bakıldığında kredilerden elde ettikleri faiz gelirlerinin yanında müşterilerinden aldıkları komisyon ve ücret gelirlerinde de ciddi büyümelerin olduğu görülüyor. Bilançosunu açıklayan 7 bankanın net komisyon ve ücret gelirleri ilk çeyrekte hem kredi hem mevduat hem de net kârdan hızlı büyüdü. Söz konusu bankaların 2012 yılının ilk 3 ayında 1 milyar 948 milyon lira olan net komisyon ve faiz gelirleri bu yılın aynı döneminde yüzde 32'lik artışla 2 milyar 572 milyon liraya tırmandı.
 
Borsadaki 7 bankanın tümü net komisyon ve ücret gelirlerini artırdı. En fazla artış yüzde 98 ile Vakıfbank'ta yaşandı. Bankaların kredileri yüzde 18.20 büyürken mevduat artışı yüzde 10.81'de kaldı.
 
TAKİPTEKİ ALACAKLARDA ARTIŞ
 
Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar kalemi ilk çeyrekte yüzde 12.3 ile son 3 yılın en yüksek artışını yaptı. BDDK'dan yapılan açıklamada, "Sektörün takipteki alacakları 2012 yıl sonuna göre yüzde 9.2 artarak Mart 2013 itibarıyla 25.6 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Takipteki alacaklarda yılın ilk çeyreğinde yaşanan artış, son 3 yıl içinde gözlenen en yüksek oranlı artıştır" denildi. Takipteki alacaklardaki en fazla artış ticari kredilerde...
 
Bakan Çağlayan: Alınan komisyona 'tavan' geliyor
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankalara yönelik yeni düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı.
 
Forum İstanbul konferansında sorunları yanıtlayan Çağlayan, "Yeni bir hastalık başladı. Bazı bankaların düşük kredi ile mevcut kredilerini revize etmek isteyenlerden yüzde 4 komisyon alması ahlaki değil. Bu konuda bir düzenleme yaparak bankalara kısıtlama getireceğiz" dedi. Faizdeki düşüşün bankalara da yansıtılması gerektiği yönündeki çağrısını yineleyen Çağlayan, "Bankaların faizlerdeki düşüşü kredi faizlerine yansıtması gerekiyor, aksi halde sürdürülebilir değil. Bankalar bu işi (düşük faiz) henüz kavrayabilmiş değil. Hala eski alışkanlıklarına devam etmek istiyorlar, eski yüksek karlara devam etmek istiyorlar ve faizlerdeki düşüşü kendi kredilerine yansıtmıyorlar" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler