Balta Uzungöl’ün sorunlarını dinledi

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Uzungöl’de turizm işletmelerinin sorunlarını dinlerken çarpıcı sözler kullandı. Uzungöl’ün sorunlarının gündeme geldiği ziyarette Balta, “Şu anda burada bir sorun var, Bu sorunu hep beraber düzelteceğiz” dedi.

Balta Uzungöl’ün sorunlarını dinledi

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Uzungöl’de turizm işletmelerinin sorunlarını dinlerken çarpıcı sözler kullandı. Uzungöl’ün sorunlarının gündeme geldiği ziyarette Balta, “Şu anda burada bir sorun var, Bu sorunu hep beraber düzelteceğiz” dedi.

AK Parti Trabzon Milletvekili birinci sıra adayı Muhammet Balta Çaykara’da yaptığı seçim çalışmalarının ardından akşam saatlerinde Uzungöl’de bulunan turizm işletmeleri sahipleriyle bir toplantı düzenleyerek sorunlarını dinledi. 

Toplantıya, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Çaykara AK Parti ilçe Başkanı Temel Şimşek, Uzungöl turizmciler derneği Başkanı , Zeki Soylu, Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Sekreter, Ömer Çakır, Uzungöl Birlik A.Ş Başkanı, İdris Akyüz, Uzungöl Birlik A.Ş Başkan Yrd., Mustafa Zengin, İstanbul Uzungöl Kaynarca Derneği Başkanı, Recep Falay, AK Parti meclis üyesi Hamit İNAN ile işletme sahipleri ile vatandaşlar katıldı. 

Toplantıya katılan Uzungöl’ün sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yaşanan sorunları anlattılar. 

Toplantıda konuşan Milletvekili adayı Balta, Uzungöl’ün şu ana kadara imar planları yapılsaydı bu hale gelmeyeceğini söyleyerek, “Şu anda burada bir sorun var, burada bir cenaze var, bu cenazeyi birlikte kaldıracağız. Tek taraflı iş yapmak kolay olur. Burayı yıkalım da nasıl yıkacağız. Burada bir sürü insanlar yatırım yapmışlar. Bunları iyi konuşmamız lazım. Bunları hep birlikte bir araya gelip değerlendirmek lazımdır”, diye konuştu. 

Toplantı sonrasında Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl’ün sorunlarını içeren bir dosyayı Milletvekili adayı Balta’ya verdi. İşte verilen dosyadaki Uzungöl’ün sorunları:

“Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planı” 2008 Yılında yürürlüğe girmiş ancak Trabzon İdare Mahkemesi tarafından 2009 yılında iptal edilmişti.” 

Bu tarihten sonra yeniden hazırlanan “Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planı” 07.05.2013 tarihinde Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından kabul edilip onaylanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmişti. İmar planının onaylanması ile bölgenin Özel Çevre Koruma Alanı, Tabiat Parkı, Turizm alanı gibi birden çok koruma statüleri içermesi ve uzun zamandır imar planın bulunmaması nedeniyle yaşanan sorunları çözüme kavuşacak diye hep bekledik. 

2014 yılında Uzungöl imar planına nihayet kavuşmuştu. Ancak 18 uygulaması nedeni ile halen çalışmalar devam etmektedir. Ancak bu zaman zarfına kadar turizm sektöründe özellikle “ORTADOĞU” turistlerin yoğun şekilde bölgemizi tercih etmelerinden dolayı konaklama konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Uzungöl’de imar planın olmaması nedeni ile bu arz ve talep’e karşılık ciddi ihtiyaç doğurmuştu.Bu talep’e karşılık Uzungöl’de ev pansiyonculuğu başta olmak üzere motel ve yıldızlı oteller yapılmıştı.Bu zaman zarfına kadar Uzungöl’e yatırım yapan turizmciler devletin hibe vb. ödeneklerden faydalanamadı.Çünkü yıllarca gelmeyen imar yüzünden mağdur edilmiştir.Yatırım yapan esnafımız yüksek kredi faiz oranları ile iş yapmak zorunda kalmış ve bir çok esnafımızın iş yerleleri ipotek altındadır.Bunun yanında Belediye cezaları,hapis cezaları ve yıkım kararları olmak üzere esnafımızın ruh halini düşündüğümüzde aslında ödüllendirmek gerektiğini düşünüyorum.Çünkü bu zorluklar ile turizm’e hizmet etme ve devletine katkı sağlamak amacıyla ciddi yatırımlar yapılarak ve herşeye rağmen  ayakta durmaktadırlar. 

UZUNGÖL BELEDİYESİNİN KAPATILMASI; 13 büyükşehir kurulmasına dair kanun tasarısının geçici 2. maddesiyle, nüfusu 2.000"in altında olan belde belediyeleri kapatılmıştı. Bu belediyeler köy yapılmıştı. Dolayısı ile Uzungöl, Çaykara Belediyesi’ne bağlandı. Uzungöl’e yılda yaklaşık 1,5 milyon insanın ziyaret ettiğini düşünürsek biz nasıl hizmet alacağız? Çaykara Belediyesi’ne gelen ödenek bellidir. Çaykara’nın diğer mahalleleri de  hizmet beklemektedir. Çaykara Belediye Bşk. Sn. Hanefi TOK’un özveri ile çalıştığını biliyoruz.

 Ancak Belediyemiz kapandıktan sonra özellikle yaz dönemlerinde yoğunluktan dolayı Sağlık Ocağı, Tedaş ve birçok alanda hizmet noktasında sıkıntılar yaşamaktayız. 

ALTYAPI SORUNU; Elektrik; Uzungöl’de sürekli elektrik kesintilerinin yaşanması yöre halkımızı ve turizmcilerimizi isyan ettiriyor. Yıllardan beri kangren haline dönüşen elektrik kesintileri bizleri ve yöremizi ziyarete gelen misafirleri zor durumda bırakıyor. Bir günde en az 7 kez elektriklerin gidip gelmesi ve Aralıksız 1 ile 36 saat elektrik kesintileri yaşanması yöre halkını ve esnafımızı isyan noktasına getirmiştir. Elektrik kesintilerinin ani gelip gitmeler ile tesislerdeki büyük makine ve ekipmanların elektrik ve elektronik aksamlarında meydana getirdiği tahribatların turizmcileri maddi zarara uğratıyor. Bir büyük işletmenin Elektrik kesintisinden dolayı 24 saat’te yakıt masrafı yaklaşık olarak 7.500 TL’dir.Bu nedenle  harcamış olduğumuz yakıt giderlerinden ileri seviyede olduğunu görüyoruz. 

TURİSTLERE ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ ANLATAMIYORUZ; Elektrik kesintilerinin sıklığı nedeni ile asansörlerde kalan, iletişim anındaki müşterinin internet kesintisinin yabancı turistlere anlatamıyoruz. Maddi kayıplarımız bir tarafa, turizmde en önemli faktör müşteri memnuniyeti. Müşteri memnuniyetsizliğinden dolayı oluşacak kayıp, sadece Uzungöl turizm Bölgesi’nin kaybı olmayacak, asıl kaybeden Türk turizmi olacaktır. Çözüm olarak  Uzungöl Elektrik hattının bağımsız yapılması ve çözüme kavuşturulması için çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. 

KANALİZASYON SORUNU; 5 yıl önce yapılan arıtma tesisi, 3 desibele göre yapılmıştır. Kış ayında bile cevap veremeyecek durumda olduğunu, yazın ise pis suyun 30 desibelin üzerinde çıktığını bu nedenle tesisin çalışamadığını biliyoruz. Bize gelen duyumlara göre bu pis suyun yaz boyu göle aktığını ve bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini düşünmekteyiz.Bununla ilgili ivedilikle arıtma tesisin kapasitesinin Uzungöl’e yaz ve kış aylarında cevap vermesi şeklinde aratılmasını talep etmekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu tesis için yeniden ödenek çıkarması ve çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz.

GÖL’ÜN PİSLİĞİ; Uzungöl ile özdeşleşen gölümüz maalesef güzel görüntü vermiyor. Gölün içerisi sazlık ve yosun bahçesi ve özellikle yaz dönemlerinde yoğunluktan dolayı kanalizasyonun cevap vermediği anlarda buradan gelen atıklar direkt olarak göle karışıyor. Ayrıca, dere yataklarından gelen taşkın malzemeleri de direk göle boşalıyor. Gölün temizliği için ivedilikle çalışma yapılması gerekiyor.

UYGULAMALI TURİZM OKULU ;Uzungöl"de yoğun bir turizm hareketi ile karşı karşıyayız. Gelen insanları iyi memnun edebildiğimiz zaman gelecek yılları da garanti etmiş oluyoruz. Kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Burada işletmeciler dâhil olmak üzere herkesin eğitime ihtiyacı var. Gelen insanları memnun edebilmemiz için sürekli eğitimlere ihtiyacımız var. Burada uygulamalı turizm okulun açılması önemlidir. Bu okulun yapılması için gerekli çalışmaların şimdiden başlanmasını istiyoruz.  

TELEFERİK; Uzungöl için hayati önem taşıyan ve özellikle kış turizmi için yapılması düşünülen TELEFERİK projesi henüz bir ilerleme sağlanamadığını görüyoruz. Uzungöl’de yapılan otel işletmelerine bakıldığında yaz sezonu bittiğinde işletmeler 7 ay boyunca boş geçiyor. Elimizde önemle imkânlar varken neden bir ilerleme sağlayamıyoruz. Teleferik projesini hayata geçirmek için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması gerektiğini düşünüyorum. 

Sn. Bakanım sonuç ve çözüm olarak; Uzungöl halkı için bu zulüm yaşanan sıkıntılar, bizleri canımızdan bezdirdi. Her işletmeden ve her evden herkes mahkemelik. Artık bu yargılamalar hapis cezasına çevriliyor. Belediye cezaları, yıkım ve mahkeme cezaları bizleri psikolojik olarak tahribat yaratmıştır. Biz devletimize,bayrağımıza sadık insanlarız.Bizler asla devletimize baş kaldırmayı düşünmedik ve düşünmüyoruz da.Sn. vali talimat veriyor kaçak yapıları  yıkın diyor.! Burada bütün oteller kaçak. Bu nasıl olacak? Biz bu kadar emek karşısında 2 kelime ile vali bey her şeyi bitiriyor. Burda yıkıma başlanırsa esnafımızın ve devletimizin kaybı ne olacak? Gelen turistler nerde kalacak? Devlet bunu düşünmüyor mu ? Biz esnafımızın mağduriyetini giderecek çözümler istiyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler