Bakan Bayraktar'a soruşturma

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), TMMOB'un yetkilerini kısıtlayan yasa nedeniyle oda üyesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.  Bir dönem TOKİ Başkanlığı yapan Bayraktar, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühe

Bakan Bayraktar'a soruşturma

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), TMMOB'un yetkilerini kısıtlayan yasa nedeniyle oda üyesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.  

Bir dönem TOKİ Başkanlığı yapan Bayraktar, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu.

"Torba Kanun"da geceyarısı geçen önergede 3194 sayılı İmar Kanunu’da yapılan değişiklikle TMMOB'un plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredildi.
"Odaların varlık nedeni ortadan kalktı"

İMO, bu değişiklikle meslek odalarının varlık nedenini tamamen ortadan kaldırıldığını belirterek Anayasa'nın ve 6235 sayılı TMMOB yasasının açıkça ihlal edildiğini belirtti.

"TMMOB ve bağlı Odaları, üyeleri nezdinde mesleki denetim yapamayacak, idarenin faaliyetlerini kamu adına denetleyemeyecek, yine idarenin toplumsal yarar ilkesiyle çelişen uygulamalarını denetime tabi tutamayacak, üye-Oda ilişkileri zayıflayacak."

 Açıklamadan satır başları:

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son birkaç yılda çıkarttığı yönetmelik ve genelgelerle, meslek odalarının faaliyet alanlarıyla ilgili konularda kamu adına yapmakla yükümlü olduğu denetim ortadan kalktı.

* Bakanlığının bu müdahaleleri sonrası zaten sorunlu olan yapı üretim ve denetim süreçleri daha çok zafiyete uğradı; sahte mühendisler ile mesleki faaliyette bulunmaya haiz olmayan mühendisler çoğaldı.
"Mesleki denetim ortadan kalktı"

* Bakanlık, uygulamalarını düzeltmek yerine, son düzenleme ile nitelikli yapı üretimi gerçekleştirmek isteyen üye ve meslek odalarını cezalandırdı.

* Projelerin mesleki denetimden geçirilmesi işlemlerinin yeterli teknik elemana sahip olmayan ilgili belediye, yapı sahibi veya proje müelliflerinin talebi halinde Meslek Odalarınca yapılabilmekteyken, yasa değişikliği ile meslek odaları hiçbir biçimde projeleri mesleki denetime tabi tutamayacak.
"Sahte mühendisler çoğalacak"

* Türkiye bir deprem ülkesidir; depreme dayanıklı, nitelikli yapı üretilmesi vatandaşların talebi olduğu gibi meslektaşlarımızın da görevidir.

* Haksız rekabet derinleşecek, imzacı veya sahte mühendisler çoğalacak, etüd ve proje hizmetlerini maliyet artışı olarak değerlendiren ve kar hırsıyla her türlü denetimden imtina eden vasıfsız müteahhitlerin önü açılacak.

* Bu nedenle Oda Yönetim Kurulumuz, Odamız üyesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında TMMOB Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca soruşturma açılmasına karar verdi."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler