Ayder'de büyük sorun!

Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, yaylada en büyük sorunlarının koruma amaçlı bir imar planı olmaması olduğunu belirterek, 'Hazırlanan planda bir türlü kurulun onayından geçmiyor. Çok utanç verici bir durum ama parası ve projesi hazır olma

Ayder'de büyük sorun!

Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı Ömer Altun, yaylada en büyük sorunlarının koruma amaçlı bir imar planı olmaması olduğunu belirterek, 'Hazırlanan planda bir türlü kurulun onayından geçmiyor. Çok utanç verici bir durum ama parası ve projesi hazır olmasına rağmen bir tuvalet dahi yapamıyoruz. İnsanlar buraya geldiklerinde bir tuvalete dahi rahatlıkla gidemiyorlar, dereye koşuyorlar.

Bu sorunu aşmak istiyoruz ancak önümüze kurul engel olarak çıkıyor. SİT ve Milli Park alanı olan yaylamızda yıllardır bize bir proje hazırlayıp ta tesislerinizi şöyle yapın demediler. Bize örnek bir proje hazırlayıp sunmadılar. Eline keser alana hemen tutanak tutulup ceza yazılıyor. Burada insanlar hiçbir şey yapamıyor. Turizm için bölgeye gelen insanlar da bizden hizmet bekliyor. Biz de onlara istenen hizmeti veremiyoruz. Burada istikrar sağlanmasını istiyoruz. Bize üvey evlat muamelesi yapmayın. Neden Ayder bir Davos olmasın' Neden burada turizmi 12 aya çıkarmayalım. Çevreyi koruyacağız. Elbette, biz bindiğimiz dalı kesecek değiliz. Biz burada çevreyi koruyarak turizm faaliyetini yapmak istiyoruzö dedi.

YAYLADAKİ KUSURLU GÖRÜNTÜLER İMAR PLANI İLE ORTADAN KALKACAK

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu ise, ünü Türkiye sınırlarını aşan Ayder Yaylası'nın bir dünya markası haline geldiğini ancak yayladaki farklı koruma statülerinin kimi zaman olumsuzluklara yol açtığını söyledi. Yayla için koruma amaçlı imar planı hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Hocaoğlu, 'Geçtiğimiz aylarda hazırlanan plan koruma kuruluna sunuldu ancak kurul bir takım değişikliklerin yapılması isteğiyle planı geri iade etti. Bu planın onaylanması ile yaylanın koruma kullanma dengesi ortaya çıkacak. Bakıldığında yaylada çarpık yapılaşmalar mevcut. Bu betonarme yapıların çoğunluğu ahşapla kaplandı. Kalanlarında biran evvel ahşapla kaplanması gerekiyor. İnsan doğaya baktığında gözünü bir şeylerin tırmalamaması lazım. Koruma amaçlı imar planı da buna çözüm getirecektir. Var olan kusurlu görüntüler bu planın tamamlanmasıyla ortadan kalkacaktırö diye konuştu.

SÖZDE KORUMA ALTINDA

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi'nde yer alan ünlü Ayder Yaylası, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Aynı zamanda belediye mücavir alanı olan ve doğal güzelliği ile öne çıkan yaylada bu tarihten sonra gelişigüzel yapılaşma başladı. Bunun üzerine yayla, 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında ise SİT alanı ilan edilerek, sözde koruma altına alındı. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen yapılaşmanın devam ettiği Ayder ve çevresinde üç yıl önce 311 kişi, "Kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Park yasalarına muhalefet" suçlamasıyla yargılandı. Yayla, 2006 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile, "Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi" ilan edildi. Tüm bu koruma girişimlerine rağmen Yükselen betonarme binalar ile daha önce yapılan binaların çevreye uyumunun sağlanmaması yaylanın doğal güzelliğini bozdu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler