Ayasofya'da tarihi dönüşüm

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı kentsel dönüşüm projesiyle Trabzon'un tarihi kimliğini ortaya çıkarıyor.TOKİ, Trabzon Belediyesi ile iş birliği içinde, 800 yıllık tarihe sahip Ayasofya Müzesi'nin etrafını saran gecekondu ve k

Ayasofya'da tarihi dönüşüm

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı kentsel dönüşüm projesiyle Trabzon'un tarihi kimliğini ortaya çıkarıyor.

TOKİ, Trabzon Belediyesi ile iş birliği içinde, 800 yıllık tarihe sahip Ayasofya Müzesi'nin etrafını saran gecekondu ve köhnemiş yapılardan temizleyerek, bölgede tarihi dokuya uygun çevre düzenlemesi ve alt yapı çalışması gerçekleştirecek. Böylelikle şehrin çok önemli kültürel hazinesi olan Ayasofya Müzesi turizme kazandırılacak.
 
TARİHİ YAPILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
 
TOKİ, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. İdare aynı zamanda tarihi yapıların etrafını çevrelemiş gecekondu bölgelerinde uyguladığı kentsel dönüşümle bu yapıları gün yüzüne çıkarıp, şehirlerin kültür hazinesine kazandırıyor. Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı'da uyguladığı kentsel dönüşüm projeleriyle Trabzon'u köhnemiş yapılardan arındıran TOKİ, şimdi de şehrin tarihi kimliğini ortaya çıkarıyor.
 
İdare, öncelikle, 800 yıllık bir tarihe sahip Ayasofya Müzesi'ni, çevresini saran ve çirkin bir görüntüye neden olan gecekondulardan arındırdı. Müzenin görünürlüğünü engelleyen 44 gecekondu hak sahipleri ile varılan anlaşmalar neticesinde yıkıldı. Ardından Ayasofya Müzesi'nin etrafında tarihi dokuya uygun olarak park ve yeşil alan çalışması gerçekleştirilecek. Müzeyi ziyarete gelenlerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal tesisler de yine TOKİ tarafından inşa edilecek.
 
REKREASYON İHALESİ YAPILDI
 
Ayasofya Müzesi'nin müştemilatlarının yapılması ile alt yapı ve çevre düzenlemesi işi ihalesi, TOKİ'nin Bilkent'teki merkez binasında 21 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirildi. 5 firmanın teklif verdiği ihaleyi kazanan firma önümüzdeki günlerde açıklanacak. TOKİ'nin, Ayasofya Müzesi'nin çevresinde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projesi ve altyapı ve çevre düzenlemesi ile Müze yerli ve yabancı konukların uğrak yeri olacak. Proje ile Müzeye gerçekleşen ziyaretçi sayısının da oldukça artması bekleniyor.
 
Günümüzde müze olarak kullanılan Trabzon Ayasofya Kilisesi, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edildi. Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethini (1461) takiben yapı, camiye çevrildi ve vakıf eser oldu. 1868 yılında, harap durumda olan cami Bursalı Rıza Efendi'nin teşvikleriyle yeni baştan onarıldı. I. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanıldı. 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi'nin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler