Avrupa'nın çay sevgisi Türkiye'ye yaradı

Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen çay miktarında geçen yıla göre önemli bir artış yaşanırken, bunda Avrupa'da yaşayan Türklerin, Türk çayını tercih etmesinin önemli etkisinin olduğu bildirildi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Baş

Avrupa'nın çay sevgisi Türkiye'ye yaradı

Türkiye'den Avrupa'ya ihraç edilen çay miktarında geçen yıla göre önemli bir artış yaşanırken, bunda Avrupa'da yaşayan Türklerin, Türk çayını tercih etmesinin önemli etkisinin olduğu bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan,  yaptığı açıklamada, bu yıl ocak-ekim dönemini kapsayan dönemde Türkiye'den 4 bin 185 ton karşılığı 16 milyon 192 bin 549 dolar tutarında çay ihracatı gerçekleştiğini ifade etti.

Gürdoğan, bu dönemde ihracatta miktar bazında yüzde 5,6 ve değer bazında da yüzde 19,6 oranında bir artış yaşandığını vurgulayarak, "Bir önceki yılını aynı döneminde 3 bin 962 ton karşılığı 13 milyon 528 bin 734 dolar tutarında çay ihracatı gerçekleşmişti" dedi.

- "Çayın büyük kısmı AB ülkelerine"

İhraç edilen çayın büyük bölümünün Avrupa Birliği ülkelerine gönderildiğini vurgulayan Gürdoğan, "Bunda da bu ülkelerde yaşayan Türk nüfusunun Türk çayını tercih etmesi en büyük etken" şeklinde konuştu.

Gürdoğan, Türk çayının yaklaşık 85 ülkeye ihraç edildiğini, bu rakamın artık Türk çayının tüm ülkelerde kabul görebileceğinin önemli bir delili olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin toplam kuru çay üretiminin 130 bin 663 ton olduğunu, bu rakamın sadece yüzde 3,2'sinin ihraç edildiğini belirten Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Rakamın düşük olması çay ihracatımızdaki yetersizliğimizi açıkça ortaya koymaktadır. Oysaki birçok çay üreticisi ülkelere göre çok önemli avantajları bulunan Türk çayının, bu üstünlüklerini ön plana alarak yurt dışı piyasalarda yapılacak tanıtım çalışmaları ile üretilen kuru çayın ilk etapta yüzde 50’ye yakını ihracat edilebilir. Üretici firmalarımız tamamen yurt içi piyasaya odaklanmaları, üretim süreçlerini iç piyasaya göre konumlandırmaları ve açıkçası biraz da kolaycılığa kaçmaları nedeniyle çay ihracatı yetersiz kalmaktadır."

Çayın ülke ekonomisi yanında Doğu Karadeniz'in önde gelen tarımsal ürünü olduğunu anlatan Gürdoğan, çayın yurtdışı piyasa trendleri ve tüketici tercihlerine göre üretim yapılması halinde ihracatın hızla artacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel