Avrupa'dan Bayburt'a ödül

dünyaca ünlü ressam Hüsamettin Koçan'ın doğup büyüdüğü köyde kurduğu Bayburt'taki Baksı Müzesi, 2014 Avrupa Konseyi tarafından 'Yılın Müzesi' ödülüne layık görüldü.UZUN YILLAR EMEK VERDİAvrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bilim, Kültür ve Eğitim Komites

Avrupa'dan Bayburt'a ödül

dünyaca ünlü ressam Hüsamettin Koçan'ın doğup büyüdüğü köyde kurduğu Bayburt'taki Baksı Müzesi, 2014 Avrupa Konseyi tarafından 'Yılın Müzesi' ödülüne layık görüldü.

UZUN YILLAR EMEK VERDİ

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bilim, Kültür ve Eğitim Komitesi'nin Paris'te yaptığı toplantıda, Baksı Müzesi'nin gelecek yıl takdim edilecek ödüle layık görüldüğü açıklandı. Müze için uzun zamandır emek verdiğini söyleyen ressam Hüsamettin Koçan, Bayburt'taki müzenin kuruluş sürecinin yaklaşık 14 yıl sürdüğünü belirterek, "En son kısmını da bundan 1 buçuk yıl önce bitirdik ve Baksı Müzesi resmi bir kuruluş olarak özel bir müze statüsünde devam ediyor" dedi.

"TERS AKIŞ OLUŞTURUYORUZ"

Baksı Müzesi'nin özellikleri hakkında bilgi veren Hüsamettin Koçan, müzede ters akışa doğru yöneldiklerini anlatarak, "Amacımız, o bölge insanıyla iç içe ilişki kurabilmek ve o bölgeyle çağdaş sanatı bir araya getirebilmekti. Biz de burada göç veren bir bölgeye doğru gidiyoruz ve ters akış oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı. Öğrencileri de düşündüklerini belirten Koçan, "O bölgede genç öğrenciler arasında yaptığımız çalışmalarla yetenekli öğrencileri tespit edip onlara burs veriyoruz. 15-20 yıl sonra dünya sanat ve tasarım ortamına o bölgeden ciddi sanatçılar ve tasarımcılar kazandıracak. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda Baksı Müzesi'nin kendi başına özgünlüğü olan bir müze olduğunu söyleyebiliriz. Belki bunun için Müze Ödülü Baksı'ya verildi" şeklinde konuştu.

BAKSI MÜZESİ

Bayburt'a 45 kilometre mesafedeki Bayraktar köyü sınırları içerisinde yer alan Baksı Müzesi, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında barındırmak amacıyla 2010 yılında kuruldu. Müze, bin 500 metrekare sergileme salonu, konferans salonu, atölye, kütüphane, 30 kişilik konuk evinin bulunduğu toplam 30 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerine kurulan müze adını, Bayraktar köyünün eski adı olan Kırgız dilinde "Şaman" anlamına gelen Baksı'dan alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler