Atatürk Gümüşhane'de törenle anıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 78.yılında Gümüşhane’de düzenlenen törenlerle anıldı.

Atatürk Gümüşhane'de törenle anıldı

10 Kasım Atatürk’ü Anma ve Atatürk Haftası kapsamında ilk programı Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtında gerçekleşti. Buradaki törende Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen tarafından anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Çalan siren sesleriyle 2 dakikalığına hayatın durduğu bu anın ardından Vali Okay Memiş’in Anıt Şeref Defterine yazdığı mesaj okundu. Vali Memiş, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Büyük Önder, Aziz Atatürk. Ebediyete intikalinin yetmiş sekizinci yıldönümünde seni bir kez daha minnet, şükran, saygı ve rahmetle yâd ediyoruz. Kısacık ömrüne sığdırdığın askeri, idari ve siyasi başarılarla bizlere çok büyük ufuklar açtın. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle, demokrasi ve hukukun üstünlüğü idealiyle yoğrulmuş emanetine sahip çıkıyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bizlere en büyük emanetin olan Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşaması için, senin ifadenle, vatanımıza ve aziz milletimize kasteden dahili ve harici bedhahları, tıpkı 15 Temmuz’da olduğu gibi yarın da hüsrana uğratacağımızı bilmeni isterim. Müsterih ol, bize yurt yaptığın bu vatan, ideallerin, ilkelerin ve hedeflerin doğrultusunda ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun.”
Buradaki törenin ardından anma programı kapsamında Gümüşhane Kültür Merkezinde Atatürk Ortaokulu tarafından düzenlenen 10 Kasım konulu resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi ve ardından İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program icra edildi.



Programda Atatürk'ün eğitim ve siyasi hayatıyla ilgili bilgi veren Tarih Öğretmeni Hilal Alkan, bazı insanların yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa yaptıkları hizmetlerle, yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürdüğünü, varlığını millete adayan, eşsiz lider, mümtaz bir devlet adamı, büyük bir komutan ve dahi olan Mustafa Kemal Atatürk’ün de bu ender insanlardan birisi olduğunu söyledi. Atatürk'ün askeri dehası ve askeri başarılarıyla ilgili bilgi veren Jandarma Yarbay Dr. Semih Bulut ise Atatürk’ün askeri anlamdaki ilk başarısı olan Trablusgarp savaşıyla başlayarak Çanakkale, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’dan örneklerle Atatürk’ün askeri hayatını anlattı.



Yapılan konuşmaların ardından 10 Kasım Atatürk'ü anma günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Resim dalınca üçüncü olan Aysın Rafet Ataç İlkokulu öğrencisi Yusuf Önen, şiir dalında üçüncü olan Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Esmanur Kocagöz, kompozisyon dalında üçüncü olan Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Nuri Sevindik’e ödülleri Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik tarafından, resim dalında ikinci olan Fevzipaşa İlkokulu öğrencisi Bahar Zehra Şahinöz, şiir dalında ikinci olan Tekke Ortaokulu öğrencisi Zeynep Aslan ve kompozisyon dalında ikinci olan Harşit Anadolu Lisesi öğrencisi Esma Karagül’e ödülleri Belediye Başkanı Ercan Çimen tarafından, resim dalında birinci olan Tekke İlkokulu öğrencisi Selvi Eroğlu, şiir dalında birinci olan Tekke Ortaokulu öğrencisi Ayşehül Eroğlu ve kompozisyon dalında birinci olan Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Edanur Ceylan’a ödülleri Vali Okay Memiş tarafından verildi. Tören okul öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryonun sahnelenmesiyle son buldu.



Programın ardından öğrencileri ve öğretmenleri tek tek tebrik ederek etkinliği çok beğendiğini ifade eden Vali Memiş, öğrencileri tebrik ederken kurum yetkililerine de Gümüşhane’de ilkokul öğrencileri de dahil edilmek üzere Üniversite ve Gençlik Merkezinden de katkı alınarak her hafta sonu sosyo kültürel etkinlik yapılması talimatını verdi. Öğrencilerde ki bu potansiyelin icra ettikleri bu programla bir kez daha ortaya çıktığını kaydeden Vali Memiş, “Sınava çalışan öğrenciler hariç bu çocuklara burada tiyatro gösterileri hazırlayacaksınız. Her okul. Bu çocuklarda bu potansiyel var. Çok güzel bir şekilde hazırlanmışlar. Böyle bir salonumuz var burayı çürütmeyelim. Böyle bir salonumuz ve imkanlarımız var. Üniversitemizde de destek versin. Bundan sonra bu tür görsel ve sanatsal faaliyetleri yapalım burada. Opera, bale, konservatuarları davet ettik. Kasım ayı sonu itibariyle gelecekler. Her hafta sonu burada program istiyoruz” dedi.



Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 78.yıldönümü sebebiyle minnet ve şükranla yad ettiklerini ifade eden Vali Memiş, “Kendisine, bütün silah arkadaşlarına ve bütün şehitlere bu ülkenin emperyalist ülkelerden arındırılarak yeniden bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesine girmesine vesile olduğu için şükranlarımızı sunuyoruz. Onun ve silah arkadaşlarının yetiştirdiği nesiller sayesinde, boynuna takmak isteyen 15 Temmuz’da ki FETÖ darbesine bu ülkenin insanları, milletiyle, devletiyle karşı durdu ve bu bağımsızlık mücadelesini yeniden kazandık. Bu vesileyle 15 Temmuz’da hayatını kaybeden 246 şehidimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Bu programı hazırlayan öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Güzel bir programdı. Bu tür sosyo kültürel faaliyetler son derece önemli. Birey ve toplum olarak buna da ihtiyacımız var” diyerek sözlerini sonlandırdı.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler