Artvinlilerden Vali Yavuz'a sert yanıt

Vali Yücel Yavuz'un "Engellerin kafalarını koparacağız" açıklamasına Artvinlilerden büyük tepki geldi.

Artvinlilerden Vali Yavuz'a sert yanıt

Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Yeşil Artvin Derneği, Trabzon Valisi Yücel Yavuz'un 'bakır üretiminin artırılmasının önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız' şeklindeki sözlerine tepki gösterdi.

Yeşil Artvin Derneği'nde bazı sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile  basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, derneğin Almanya ile bağlantılı olduğu yönünde asılsız haberlere yer verildiğini de belirterek, gerçek dışı iddialarla ilgili yasal yollara başvuracaklarını söyledi. Trabzon'da, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı ve KTÜ Maden Derneği tarafından, 'Artvin'de Madencilik' konulu panel düzenlendiğini hatırlatan Karahan, Artvin'de madenciliğin inceleneceği bir toplantının Trabzon'da yapılmasını 'akıl almaz' olarak değerlendirdi ve şunları söyledi:

"Toplantıyı düzenleyen vakfın ve konuşmacıların kimlikleri bilinmektedir. Ülke madenlerinin her durumda çıkarılarak, bir takım uluslar ötesi maden şirketlerine peşkeş çekilmesinin kamuoyu desteğini oluşturan bir yapı olan bu vakıf, ulusal madencilikten uzak, ülke kaynaklarının kullanılmasıyla bu ülkenin bağımsızlığını yok eden, bir sömürge yasası olan Maden Kanunu ile uyum içinde bir madenciliği savunmaktadır. Yapılan konuşmalar onlarca yıldır bilinen yalanlardan ibarettir. Öyle ki konuşmacılar Cerattepe'de kapalı galeri ile bakır çıkarılacağını, bunun zarar vermeyeceğini, bunun bir altın işletmesi olmadığı yalanını, üstelik açık işletme altın başvurusu da yapılmış olmasına rağmen söyleyebilmektedirler. Cerattepe projesi ile ilgili eleştiriler başka bir açıklama konusu olduğundan ayrıntıya girilmeyecektir."



Trabzon Valisi Yavuz'a suç duyurusunda bulunuldu

Toplantıda Trabzon Valisi Yavuz Yücel'in, 'bakır üretiminin artırılmasının önündeki tüm engellerin kafasını koparacağız' yönünde ifade kullandığını öne süren Karahan, "Bu söz Artvin kamuoyunda infiale sebep olmuştur. İsmi geçen vali haddini aşarak Artvin halkının 25 yıllık mücadelesini terörize etmeye çalışmış, kin ve nefret tohumları saçmış, halkı birbirine düşman edecek çatışma ortamları yaratılmasını özendirmiştir. Bir ilde yaşayan 25 bin kişinin 25 yıldır hukuktan ayrılmadan yaptıkları mücadeleyi yok sayarak hukukun dışında, dehşet duygusu yaratan, 'kafa koparmaktan' bahsedebilmiştir. Bu vali bütün nezaket kurallarını da ihlal ederek, Artvin'de bir vali varken, Artvin ile ilgili bir kararı kendisi almış ve açıklamıştır. Sayın vali açıkça suç işlemiştir. Toplumsal barışa ve huzura büyük özlem duyduğumuz bu günlerde bir vali toplumu daha geren, çatışma ortamı yaratan ve önünü açan bir nefret söylemi ile devlet adamlığı ile ilişkisi olmayan bir tavır sergilemiştir. Kimlere ve neye yaranmaya çalıştığı, ne tür ikballer beklediği bilinmeyen bu valiye şunu söylemek isteriz; görev alanı sınırlarını ve haddinizi aşan söylemleriniz 25 yıldır bir yaşam ve doğa mücadelesi veren bu halkı asla korkutmaz. Buradayız, bekliyoruz. Bir şey öğrenmek isterseniz, gerçek ulusal madenciliğin nasıl yapılması gerektiğini, Artvin'de niye karşı çıktığımızı bilmek isterseniz bunu da anlatırız. Ancak külhanbeyi tehditlerinizi gidin başkasına anlatın" dedi.

Hukuk ve adaletin çok tartışılır olduğu bir ortamda Rize İdare Mahkemesi'nde 19 Eylül tarihinde Cerattepe davasının görüleceğini hatırlatan Karahan, tüm çevre dostlarını duruşmaya davet ederek basın açıklamasını sonlandırdı. 

Bu arada Şendoğan Yazıcı adlı Artvinli bir kişi de, Trabzon Valisi Yücel Yavuz hakkında kullandığı iddia edilen sözlerle ilgili olarak Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler