Artvin'de kömür tesisi tepkisi!

Artvin’in Arhavi İlçesi'nde kömür paketleme tesisi kurulmasını protesto eden bölge sakinleri, bilirkişi heyeti ile bölgeye gelen firma yetkililerini protesto etti, el ele tutuşan kadınlar heyetin yolunu kesti.Kavak Köyü’nde kurulması planlanan kömür tesis

Artvin'de kömür tesisi tepkisi!

Artvin’in Arhavi İlçesi'nde kömür paketleme tesisi kurulmasını protesto eden bölge sakinleri, bilirkişi heyeti ile bölgeye gelen firma yetkililerini protesto etti, el ele tutuşan kadınlar heyetin yolunu kesti.

Kavak Köyü’nde kurulması planlanan kömür tesisi için köylülerin mücadelesi yaklaşık 2 yıl önce başladı. 'Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir' kararına itiraz eden bölge sakinleri'nin Rize Bölge İdare Mahkemesi’nde açtıkları dava, kararın iptali ile sonuçlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aynı tesis için daha sonra, 'ÇED gerekli' kararı verdi. Çalışmanın ardından 'ÇED olumlu' raporu çıkartıldı ve bakanlığın da onay vermesi ile tesisin yapımına başlandı. Ancak köy sakinleri Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne yeniden dava açtı.

'YEŞİL SİYAH OLMASIN'

Açılan dava kapsamında Rize İdare Mahkemesi heyeti bugün bilirkişi heyeti incelemesi için Kavak Köyü'ne geldi. Heyetin gelişi öncesi kömür tesisi kurulması planlanan bölgede toplanan yaklaşık 200 kişi, 'Yeşil siyah olmasın' pankartı açtı, köyün girişinde yer alan bir başka kömür tesisinin siyaha dönüştürdüğü sebze ve meyveleri göstererek tepkilerini dile getirdi. Yöre kadınları, "Sebze ve meyve yiyemez hale geldik. Tarlalarımıza giremiyoruz. Köyümüzü terk mi edelim? Köyün ortasına böyle bir tesis kurulur mu? Başka bir alan mı kalmadı?" diyerek tepkilerini dile getirdi.

'YEŞİLİN TAM ORTASINDA KÖMÜR TESİSİ OLMAZ'

Köylülere destek veren Arhavi Belediye Başkanı Ak Partili Coşkun Hekimoğlu, ülkenin kömüre, yatırıma ve yatırımcıya ihtiyacı olduğunu ancak her şeyin her yerde olmayacağını belirterek, "Hele hele Kavak Köyü ile başta çay olmak üzere zirai ürün elde ettiğimiz tarım alanları ve yeşilin tam ortasında kömürü eleyecek, işleyecek ve paketleyecek bir tesis olmaz. Bunu yüksek bir sesle dillendiriyoruz" dedi.

KADINLAR HEYETİN YOLUNU KESTİ

Rize İdare Mahkemesi heyeti ile firma yetkilileri bölgeye geldiği sırada bir grup kadın kömür tesisi kurulacak bölgenin önünde el ele tutuşarak heyetin yolunu kesti. Jandarmanın uyarısıyla kadınlar yolu açtı. Görevliler, bilirkişi heyetine 6 metreden fazla yaklaşılmaması uyarısında bulundu. Heyet, jandarmanın güvenlik önlemleri altında bölgede bilirkişi incelemesini gerçekleştirdi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel