Artvin'de kelebek kaçakçılarına suçüstü!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Yusufeli ilçesi Yaylalar köyünde Doğa Koruma Merkezi adına kelebek gözlemciliği yapan bir vatandaşın ihbarı üzerine, İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girerek karavanları ile geldikleri Yaylalar

Artvin'de kelebek kaçakçılarına suçüstü!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Yusufeli ilçesi Yaylalar köyünde Doğa Koruma Merkezi adına kelebek gözlemciliği yapan bir vatandaşın ihbarı üzerine, İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye girerek karavanları ile geldikleri Yaylalar köyünde kalan İtalya uyruklu L.L (63) ve G.G’nin (69), bu iş için kullanılan atrap ile kelebek yakaladığı tespit edildi.

Bu kişileri kelebek yakalarken fotoğraflayan vatandaş, ardından durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Artvin Şube Müdürlüğü ekipleri ile jandarmaya bildirdi. Köye gelen Doğa ve Milli Parklar görevlileri ile Jandarma, iki yabancı uyruklu şahsı suç üstü yakaladı. Bu kişilerin üzerinde ve karavanlarında yapılan aramada bir çoğu yöreye özgü ve endemik olan 336 adet kap içerisinde 682 kelebeğin yanı sıra 11 tırtıl, atrap ve yakalanan kelebeklerin konulduğu kutu ile poşetler ele geçirildi. Ülkelerinde kelebek koleksiyonculuğu yaptıkları ve yakaladıkları kelebekleri tasnif ederek ayrı ayrı poşetlere koydukları öğrenilen söz konusu şahıslara, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle para cezası uygulanacak.

Vatandaşlara çağrı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ele geçirilen kelebeklerin çoğunluğunun yöreye özgü olduğunu belirterek, “Artvin biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir yöremiz. Yörede zaman zaman art niyetli kişilerin endemik bitki, kelebek ve böcek kaçakçılığı teşebbüsleri oluyor. Bu tür vakaların engellenmesi konusunda fevkalade hassas çalışıyoruz” dedi.


Kaçakçılığı ihbar eden vatandaşa, sorumlu davranışı için teşekkür ettiklerini ifade eden Eroğlu, “Bu çeşit teşebbüslere karşı vatandaşlarımız da dikkatli olur ve şüphelendikleri şahısları teşkilatımıza bildirirlerse, ülkemizin biyolojik çeşitliliğini elbirliği ile daha iyi koruyabiliriz. Unutmayalım ki tabiatımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi korumak, gelecek nesillere olan borcumuzdur” çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel