Artvin'in biyolojik haritası çıkarılıyor

Artvin İlinin Karasal ve İçme Suyu Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme Projesi Çalıştayı Başladı

Artvin'in biyolojik haritası çıkarılıyor
. Artvin İlinin Karasal ve İçme Suyu Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik envanter izleme projesi çalışması kapsamında 12 kişilik uzman bir ekip yer aldığı projede, endemik olan ve olmayan damarlı bitkiler, tohumsuz bitkiler, memeliler, kuşlar, balıklar, sürüngenler, çift yaşar ve omurgasız hayvan türleri tespit ediliyor. Proje ekibi tarafından gerçekleştirilen arazi çalışmaları tamamlandığında Artvin ilinin biyolojik atlasını hazırmış olacak. Aynı zamanda Artvin ilinde korunması gereken hedef türleri belirlenmiş olacak.

 Bu kapsamda iki gün sürecek olan Artvin İlinin Karasal ve İçme Suyu Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme Projesi Çalıştayı başladı. Artvin Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesinde bulunan Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezinde başlayan çalıştaya Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Vali Yardımcısı Ertuğrul Örnek,  Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şube Müdürü Yunus Aydemir, Orman Genel Müdürlüğü Müfettişleri Ali Gökçöl ve Celal Pir, Borçka Müdür Yardımcısı Çüneyt Aloğlu, Bölge Müdürlüğüne Bağlı Şube Müdürleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını, Orman ve Su İşleri 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut gerçekleştirdi. Bulut konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Ülkemizin sahip olduğu eşsiz biyolojik çeşitliliğini koruması ve gelecek nesillere aktarılması için sahip olduğumuz biyolojik çeşitliliği envanterinin tamamlanması izleme çalışmalarının yapılması maksadıyla Doğa Kora Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz Türkiye’yi Kapsayacak şekilde ulusal biyolojik çeşitliliği envanter ve izleme projesini başlatmış bulunmaktadır.

Bu güne kadar 26 ilimizde biyolojik çeşitliliği envanteri tamamlanmış, 55 ilimizde bu çalışmalar devam etmektedir. Bölge müdürlüğümüzde Trabzon ve Rize illerimizin çeşitli envanterlerini tamamlayarak ulusal biyolojik veri tabanına yüklenmiş şu anda Artvin, Giresun Gümüşhane illerimizde çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu proje 12 kişilik uzman bir ekiple çalışmalar devam ediyor endemik olan ve olmayan damarlı bitkiler, tohumsuz bitkiler, memeliler, kuşla, balıklar, sürüngenler, çift yaşar ve omurgasız hayvan türlerinde proje kapsamında tespit ediliyor. Proje ekibi tarafından gerçekleştirilen arazi çalışmalarıyla Artvin ilimizin biyolojik atlasını hazırlamış olacağız.  Aynı zamanda Artvin ilinde korunması gereken hedef türleri belirlenmiş olacağı bu çalışmanın çalıştayının hayırlara vesile olmasını diliyorum emeği gecen herekse şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
İki gün sürecek olan çalıştayda ilk sunumu ekip lideri ve aynı zamanda Damarlı bitkiler uzmanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu genel durum hakkında bilgi verdi. Eminağaoğlu konuşmasında şunları ifade etti, “Artvin ili biyoçeşitliliği açısından sayılı illerden birisi. Dünyada bilinen üç iklim çeşitliliği var, Artvin’de bu üç iklim çeşitliliğinin üçü de görünüyor. Bu üç iklim çeşitliliğini tercih eden farklı bitki ve hayvanların bir arada yaşaması demek.
Bunun haricinden yükselti biyoçeşitliliği olumlu etkiler Artvin iline baktığımızda deniz seviyesinden sıfır kodundan başlayarak 3 bin 925 metreye kadar ulaşan dünyanın çoğu ülkesinde görülmeyecek kot farkı var.
Yine sulak alanlar biyo çeşitliliği etkileyen faktörler, habitat çeşitlilikleri ne kadar farklı olursa biyo çeşitliliği o kadar farklı olur. Baktığımızda Artvin’de çok sayıda göl var. Özellikle göller üzerinde yüzen adalar uluslar arası önem arz eder Artvin’de üzerinde yüzen adalar olan çok sayıda göl var” dedi.
PROJE KAPSAMINDA ARTVİN’DE 13.300 ADET BİTKİ ÖRTÜSÜNE RASTLANMIŞ
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu’na göre damarlı bitkiler için bulgulara; Proje kapsamında 2015 yılında 10.000, 2016 yılında 3.300 olmak üzere toplam 13.300 adet bitki örneği toplanmıştır. Bu bitki örnekleri Uluslararası herbaryum niteliğine sahip Artvin Çoruh Üniversitesi Herbaryumunda ( ARTH ) saklanmaktadır.  Literatür taraması ve literatür çalışmalarının değerlendirilmesi sonucunda alanda 2016 yılı itibariyle 2727 bitki taksonu belirlenmiştir.
Artvin ili Bcs kapsamında damarlı bitki türlerinden; Literatür:  1537 tür, Arazide tespit edilen: 1190 tür  Yeni kayıt:İzlenecek tür: 17, ODBU  : 252 tür , Ekonomik Değer: 372 tür ,İstilacı: 20 tür, Egzotik tür: 23, Tehdit Altında Olan türler:  500 tür.
ARTVİN İLİ SINIRLARI İÇERİSİNDE 975 OMURGASIZ TÜRÜ SAPTANMIŞTIR
Doç. Dr. Temel Göktürk’e göre  Artvin’de Omurgasız Hayvanlar bulguları Şimdiye kadar gerçekleştirilen literatür taramalarına göre;  Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri kapsamında Artvin ili sınırları içerisinde; çalışmalar kapsamında 975 omurgasız türü saptanmıştır.
 62 MEMELİ HAYVAN MEMELİ HAYVAN TÜRÜ KAYIT EDİLMİŞTİR
Memeli Hayvanlar İçin Dr. Yasin Uçarlı’nın bulgularına göre; Şimdiye kadar gerçekleştirilen literatür taramalarına göre; Artvin ili sınırları içerinde 62 memeli hayvan türü kayıt edilmiştir. Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri kapsamında Artvin ili sınırları içerisinde; şimdiye kadar gerçekleştirilen arazi çalışmaları kapsamında 20 memeli hayvan türü saptanarak örneklenmiş, bulgular ayrıca ara raporda idareye sunulmuştur.
246 KUŞ TUTU MEVCUT
Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz’un kuşlar için bulgularına göre; Şimdiye kadar gerçekleştirilen literatür taramalarına göre; Artvin ili sınırları içerinde 246 kuş türü kayıt edilmiştir. Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri kapsamında Artvin ili sınırları içerisinde; şimdiye kadar gerçekleştirilen arazi çalışmaları kapsamında 199 kuş türü saptanarak görüntülenmiş, bulgular ayrıca ara raporda idareye sunulmuştur. Çalışmalar devam etmektedir.
ŞUANA KADAR  ARTVİN İLİ SINIRLARI İÇERİSİNDE 17 BALIK TÜRÜNE RASTLANMIŞ
Prof. Dr. Davut Turan’ın iç su balıkları bulgularına göre ; Şimdiye kadar gerçekleştirilen literatür taramalarına göre; Artvin ili sınırları içerinde 17 balık türü kayıt edilmiştir.  Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri kapsamında Artvin ili sınırları içerisinde; şimdiye kadar gerçekleştirilen arazi çalışmaları kapsamında 16 balık türü saptanarak örneklenmiştir, bulgular ayrıca ara raporda idareye sunulmuştur.
35 SÜRÜNGEN TÜRÜNE RASTLANMIŞ
Dr. Can Yılmaz’ın Sürüngenler İçin Bulgularına Göre; Şimdiye kadar gerçekleştirilen literatür taramalarına göre; Artvin ili sınırları içerinde 35 sürüngen türü kayıt edilmiştir.  Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri kapsamında Artvin ili sınırları içerisinde; şimdiye kadar gerçekleştirilen arazi çalışmaları kapsamında 19 sürüngen türü saptanarak örneklenmiştir, bulgular ayrıca ara raporda idareye sunulmuştur.
ARTVİN’DE 11 ÇİFT YAŞARLAR MEVCUT
Yrd. Doç. Dr. Handan Karaoğlu’nun  çift yaşarlar bulgularına göre; Şimdiye kadar gerçekleştirilen literatür taramalarına göre; Artvin ili sınırları içerinde 11 çiftyaşar türü kayıt edilmiştir.  Ulusal Biyoçeşitlilik Envanter ve İzleme Projeleri kapsamında Artvin ili sınırları içerisinde; şimdiye kadar gerçekleştirilen arazi çalışmaları kapsamında 9 çift yaşar türü saptanarak örneklenmiştir, bulgular ayrıca ara raporda idareye sunulmuştur.
İlk bölüm tamamlanmasının ardından ara programa verildi. Arada Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe basın mensuplarına çalıştayı değerlendirdi. Kocatepe, çalıştaydan oldukça etkilendiğini ifade ederek, bilmediğimiz ne çok bilgi ve çok tür varmış. Keşke bütün Artvin sevdalıları bu çalıştaya katılsaydı dedi
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel