Ankara'da Trabzon zirvesi!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan beraberinde yönetim kurulu üyeleriyle Ankara’ya çıkarma yaptı.DKİB heyeti, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başta olmak üzere müsteşar ve birim müdürlerine ziyaret ederek “hayırlı olsun”

Ankara'da Trabzon zirvesi!

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan beraberinde yönetim kurulu üyeleriyle Ankara’ya çıkarma yaptı.


DKİB heyeti, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi başta olmak üzere müsteşar ve birim müdürlerine ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileğinde bulundular. Bölge ihracatının geliştirilmesine yönelik taleplerini de ileten Gürdoğan, “Bölge İhracatçı Birlikleri için destek kapsamında düzenlenecek olan sektörel ticaret heyetlerinin en az 3 farklı sektörden düzenlenebilmesi konusunda tebliğde gerekli değişikliğin yapılması gerekmekte. Bu anlamda desteklerinizi bekliyoruz” dedi.


“Rusya’da Türk Organize Sanayi Bölgeleri kurularak desteklenmesini istiyoruz” diyen Gürdoğan “Yaş meyve sebze ihracatında en önemli Pazar olan Rusya Federasyonu limanlarında ihracatçıların yaşamış olduğu sorunların çözümü ve ihracatçılara yönelik lojistik açıdan rekabet imkanı kazandırılması amacıyla starejik limanlarda Ekonomi Bakanlığımız koordinasyonunda soğuk hava depolu Türk Lojistik Merkezlerinin kurulmasının desteklenmesi. Hedef ülke pazarlarında ve öncelikle Rusya Federasyonu’nda ihracatçılarımıza alternatif destek mekanizmalarının oluşturulması ve bu sayede de rekabet imkanı kazandırılması amacıyla, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında yurtdışında Türk organize sanayi bölgelerinin oluşturularak destek kapsamına alınmasının sağlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun şirketlere getirdiği bir takım yükümlülüklerden dolayı ticari faaliyette bulunmak ve ihracat yapmak amacıyla kurulan işletmelerin daha çok şahıs işletmesi olarak kurulduğuna değinen Başkan Gürdoğan, “Ancak, uygulamada bulunan devlet yardımları tebliğlerinde şahıs firmalarının ihracata yönelik devlet yardımlarından faydalandırılmaması mağduriyete sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, ihracata yönelik devlet yardımı uygulamalarından şahıs işletmelerinin de faydalandırılmasının sağlanmasını talep etmekteyiz” şeklinde konuştu.


"3. BÖLGEDEKİ İLLERİMİZ YATIRIM ALAMAMIŞTIR, TALEBİMİZ 6. BÖLGE"


Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında yer alan desteklerin uygulanmasında Trabzon’un fiili durumu ile uyuşmayan ve daha kısıtlı destek unsurlarının uygulandığı 3. Bölge kategorisinde bulunması nedeniyle, bugüne kadar yatırımcı açısından cazip görülmediği için sanayi yatırımı olarak yeterli yatırım alamadığını dile getiren DKİB Başkanı Gürdoğan, “Bu durum bir üst kategoride olan Birliğimiz yetki alanındaki Artvin ve Rize illeri için geçerliliğini korumakta, bu illerimizde sanayi yatırımı olarak yeterli yatırımcı çekememiştir. Bu nedenle Trabzon, Rize ve Artvin illerimizin yatırımcı açısından cazip duruma getirilmesi ve bu illerimizde hat safhaya ulaşan istihdam sorununun çözümü amacıyla bu illerin 6. Bölge kapsamına alınmasını beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.


Gürdoğan, Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca getirilen analiz uygulamasından maliyetlerin yüksekliğinden dolayı ihracatçıların büyük mağduriyet yaşadığına da değinerek şunları söyledi:
5 yıldır sürdürülen bu analiz uygulaması Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunun çözümüne bugüne kadar hiçbir katkı sağlamamıştır. Bu nedenle, kısa vadede çok yüksek olan analiz ücretlerinin düşürülmesi ve uzun vadede de kalıntı ve bitkisel hastalık sorununun üretim aşamasında yapılacak denetim ve uygulamalarla çözüme kavuşturulmasının sağlanmasını talep ediyoruz.”


DKİB Heyeti ziyaretler sırasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybetçi’ye ve diğer yetkililere kazaziye sanatından yapılmış plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler