Amerika ile fındık krizi sürüyor

Haber61/Haber Servisi - Doğu Karadeniz’de fındık içinde leke bırakan ve belirli ölçümlerde yüksek çıkan lekeler nedeniyle ihracatında sıkıntı yaşanan ‘Fındık yeşil kokarcası böceği’ tehlikesi artıyor.Amerika sırf bu böcek nedeniyle Türkiye’den fındık alım

Amerika ile fındık krizi sürüyor

Haber61/Haber Servisi - Doğu Karadeniz’de fındık içinde leke bırakan ve belirli ölçümlerde yüksek çıkan lekeler nedeniyle ihracatında sıkıntı yaşanan ‘Fındık yeşil kokarcası böceği’ tehlikesi artıyor.

Amerika sırf bu böcek nedeniyle Türkiye’den fındık alımını durdurdu. Kimilerine göre bahane ediliyor tartışması devam ederken Trabzon’da fındık ihracatında vergi rekortmenlerinden olan Trabzonlu iş adamı Sabit Sabır, 300 ton gönderdiği fındığı Amerika’nın almaması nedeniyle sıkıntıya düştü.

Arından Amerika’ya daha fındık göndermeme kararı aldı. Sabır, bu konuda Türkiye’nin “diplomatik girişimlerde bulunması gerekir” Amerika’nın iç piyasasında üretici birliklerinin de bu konuda etkili olduğunu vurgulayan Sabır, “Yine reddedileceğini bile bile fındık göndermeyeceğim. Bu konuda şikâyetlerimizi bildirdik. Gerekenler hala yapılmadı” diye konuştu.

HASTALIKLA MÜCADELE EDİLMELİDİR

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç de Amerika’nın bunu her dönem bahane ettiğini fakat Türkiye’nin bu hastalıkla Tarım Bakanlığının bu hastalıkla yeteri kadar mücadele etmediğini ifade ederek, “Amerika Türk fındığını bu hastalık nedeniyle almıyor. Mayıs ayından beri böyle. Bu böceği üreten hastalıkla mücadele edilmesi gerekir. Mayıs ayından bu güne kadar almıyor. Bu hastalığı yapan yeşil kokarcayla mücadele için ne yaptınız? Tarım İl Müdürlükleri bu konuda neler yapıyor? Bu sorulmalı. Bu konuda yapılanlar yeterli değil. O bahane etse bile sen mücadeleni vereceksin. Bu hastalıkta fındık içinde leke oluyor. Bu belli bir ölçüyü geçince alınmıyor. Amerika fiyatların yüksek olduğu bir dönemde kendi üreticisinin fındığı dünyaya yetmezse Amerika fındık üretimini artırır. Ve fındık pazarında önemli güç elde eder” diyerek uyardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel