Alabalıklar orman içi sularda çoğalacak

 Türkiye'de bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesli tehlike altına giren kırmızı benekli alabalık popülasyonunun artırılması için başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında, orman içi suları balıklandı

Alabalıklar orman içi sularda çoğalacak

 Türkiye'de bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesli tehlike altına giren kırmızı benekli alabalık popülasyonunun artırılması için başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" kapsamında, orman içi suları balıklandırılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunun dere suyuna yaklaşık bir ay önce dökülen beton, çimento ve kimyasal atıklar nedeniyle 8 yıllık mücadele sonucu elde edilen 10 bin doğal kırmızı benekli anaç alabalığın telef olduğunu anımsattı.

Yaşanan talihsiz olayın ardından Ardahan, Artvin, Bayburt, Bolu, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon, Tunceli, Van ve Zonguldak'ta doğal kırmızı benekli anaç alabalık yakalanması çalışmalarına başladıklarını belirten Bulut, yakalanan alabalıkların Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonuna getirildiğini ifade etti.

Derelere alabalık salım programlarının devam ettiğini dile getiren Bulut, "2013 yılı programı için üretilen 3 bin 72 yavru alabalığımız kaldı. Bunların salım programına da devam ediyoruz. Proje kapsamında Türkiye genelinde 7,5 milyon yavru alabalık orman içi su kaynaklarına bırakıldı" dedi.

43 ORMAN İÇİ SU KAYNAĞI TERCİH EDİLİYOR

Bulut, Türkiye'nin dört bir yanında çalışmaların devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Trabzon'da telef olan 10 bin doğal kırmızı benekli anaç alabalık ile 2014 yılında üretimi planlanan 6 milyon doğal alabalık yavrusu zayi oldu. Hedefimize ulaşmak için çalışmalarımız devam ediyor. Tespit ettiğimiz illere ait 43 su kaynağımız var. Bu plan çerçevesinde olaydan hemen sonra anaç yakalama programlarına başladık ve 4 bin anaç alabalığı daha yavru üretim programına dahil etmek üzere orman içi su kaynaklarından istasyonumuza aldık."

Asıl amaçlarının biyolojik çeşitliliğin korunması olduğuna dikkati çeken Bulut, "Türkiye'de doğal alabalık özellikle Anadolu, Karadeniz ve Doğu Karadeniz bölgesinin sularında yaşıyor. Çünkü bu bölgelerin suları belli bir derece soğuk ve temiz. Bu bölgelerimize daha çok hassasiyet gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

Bulut, tabiat turizmini çeşitlendirerek bölgeye gelen turistlerin bu kaynaklardan faydalanmasını ve yöre insanın gelir elde etmesini amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel