AKP'li başkana CHP kıyağı

Trabzon’da 3 mahalleyi kapsayan kentsel yenileme projesi kapsamındaki evinin yıkılmaması için itiraz eden Başkan Yardımcısı Necip Sevinç’in itirazı oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da aralarında bulunduğu 10 AK Partili ü

AKP'li başkana CHP kıyağı
Trabzon’da 3 mahalleyi kapsayan kentsel yenileme projesi kapsamındaki evinin yıkılmaması için itiraz eden Başkan Yardımcısı Necip Sevinç’in itirazı oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da aralarında bulunduğu 10 AK Partili üye itirazı reddederken, diğer AK Partili ve CHP’li üyelerin tamamı itirazı yerinde gördü ve Sevinç’in binası yıkılmaktan kurtuldu. Trabzon Belediyesi’nin Trabzon Valiliği ile birlikte yürüttüğü Ortahisar, Pazarkapı ve Gülbaharhatun Mahalleleri Kentsel Sit Alanı Yenileme Projesi’ne yapılan itirazların müzakeresi Belediye Meclisi’nde yapıldı.
 
KOMİSYON İTİRAZI REDDETTİ
306 binayı kapsayan projeye 30 itiraz yapılırken itirazlar arasında aynı bölge içinde yer alan AK Partili Belediye Meclis üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Necip Sevinç ile kardeşi Edip Sevinç’in itiraz dilekçesi de vardı. İmar Komisyonu Başkanı Seyfullah Kınalı, Sevinç’in itirazını değerlendirirken daha önce oy birliği ile bir meclis kararı aldıklarını hatırlatarak, itirazı yerinde görmediklerini ve reddettiklerini söyledi.
 
BUNU RUSYA’DA SÖYLEMEZLER ADAMA
Oylamaya kanunen katılamayacağını belirten Başkan Yardımcısı Sevinç, “Oylamaya katılmayacağım ama bir açıklama yapmak istiyorum. 1988 yılında bu ev için yüksek anıtlar için uygundur 10 metre ileri alınmak kaydıyla. Tarihi surdan. 10 metre ileri aldık. Belediye ve KTÜ’den onaylayarak bu evi yaptık. Şimdi denilen şu. Bu binanı 2 metre geriye çek, önündeki 5 metrelik yol 2 metre genişlesin, sana daha önce terk ettirdiğimiz yeri satalım, oraya ev yap. Bunu Rusya’da söylemezler adama. Ev yıkılsın, eğer oy verme hakkım olsa kendi dilekçeme de uygun değil diyeceğim. Bunu siyasi olarak söylemiyorum. Mevcut evim yeniden 400 bin liraya zor yapılır. Karar, ‘Seni biz soyacağız’ diyor. Bu kararın mantıklı yanı yok. Evin önünde ileriye doğru giden bölümlerinde 4 metreye düşen yerleri var. Burada maksadı anlayamadım. Mahkemeye de giderek hakkımı arayacağım. Benim için asla bir ayrıcalık istemiyorum. Benim için onur çok daha önemlidir. Yüce meclisin vereceği karara saygılıyım. Mahkemeye gideceğim oradan çıkan karara da saygılı olacağım” dedi.
 
HEM İSRAF VAR HEM DE MAĞDURİYET
Söz alan CHP’li Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Müslim Hamzaçebi, “Burada konuşacağım, muhalefet olarak sizi destekler duruma düşeceğim ama Anıtlar’dan ruhsat almış kullanımda olan binaları yıkıp da yeniden yapmanın bir anlamı yok. İsraftır, vatandaşı da mağdur etmektir. Eğer düzeltme ciheti varsa bu tür itirazları uygun değerlendirelim. Tescilli 3 kat binayı 2 kata indiriyoruz da şuradaki düzeltmeyi yapmaktan imtina ediyoruz. Anıtlar bu kadar doğru olsaydı tescili binanın bir katını yok etmezdi. Demek ki o da yanlış yapıyor. Bu kadar yanlışlık olmaz. Anıtlar Kurulu Allah kelamı olarak gelmedi bize” dedi.
 
GAYET NİZAMİ BİR YAPI - Haberin devamı sayfa 2'de - 
Bağımsız Meclis Üyesi İsmail Sağlam ise, “Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almış, gayet nizami bir yapı ortaya çıkmış, etrafıyla da uyumlu, son yıkılan kısımla da beraber uygun hale gelmiş. ‘Bir proje kesindir hiçbir şekilde değiştirilemez başa döneriz’ tarzındaki bir fikir çok doğru bir fikir değildir. Süreci kısa tutacağız diye yanlış yapma lüksümüz yok. Bu tür yerlerde eğer itirazlar mantıklı ve makulse elbette ki revize edilebilir. İmar hattının bir miktar kaydırılmasıyla binanın korunması pek ala mümkün” dedi. Belediye Başkan Yardımcısı Ergin Aydın da, “İtirazlar, eğer yeniden Anıtlar Kurulu’na gidecekse ona göre bir karar verelim. Yolun korunması sağlanabilir” biçiminde konuştu.
 
BAŞKAN MECLİSTEN GEÇEN PLANI HATIRLATTI
Başkan Gümrükçüoğlu da, daha önce oy birliği ile geçen bir plan olduğunu hatırlatarak, “Sonuç şu; buradan geçmiş olan bir plan var. En büyük özellik şu. İtirazlar var. Bu itirazların kabul edilmesi eğer hiçbir şey ifade etmeyecekse o zaman hiç tartışmaya lüzum yok dediniz. Tescilli olan binalarda katı kesiyor musunuz? Kat kesme öngörülmüşse bunun öngörülmemesi uygun görülmüş. Eşit davranmak çok önemli. Eğer biz bir münferit talepte daha önce oy birliği ile oyladığımızı değiştireceksek o zaman bütün münferit talepleri dikkate almamız lazım. Bu açık. Dikkate alıp yine bu eşit davranışı ortaya koymamız, sergilememiz, uygulamamız lazım. Benim söyleyeceğim o. Ha bu işin yolu bitmiş midir? Hayır. Hukuki yoldan hak arama her zaman geçerli ve mümkün. Mahkemede Sayın Sevinç’in kazanmasını da arzu ederim” şeklinde konuştu.
 
İTİRAZA 12 KABUL,  10 RET, 1 ÇEKİMSER
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Yapılan oylamada Başkan Gümrükçüoğlu’nun da aralarında bulunduğu 10 AK Partili Meclis üyesi komisyondan geldiği şekliyle Sevinç’in itirazını reddederken, 6 CHP’li, 5 AK Partili ve 1 Bağımsız üye Sevinç’in itirazını yerinde gördü ve kabul etti. AK Partili Meclis Üyesi Nusret Onur ise çekimser kaldı. Böylelikle Sevinç’in Meclis’e yaptığı itiraz oy birliği ile kabul edildi ve binası şimdilik yıkılmaktan kurtarıldı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler