Akçaabatlı balıkçılar tepkili!

 Trabzon’un Akçaabat ilçesi Darıca beldesi açıklarında özel bir işletme tarafından yapılması düşünülen kafes balıkçılığına Akçaabatlı balıkçılardan tepki geldi.Akçaabat Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmet Boğuşlu, Darıca Su Ürünleri Kooperatifi Başkan V

Akçaabatlı balıkçılar tepkili!

 Trabzon’un Akçaabat ilçesi Darıca beldesi açıklarında özel bir işletme tarafından yapılması düşünülen kafes balıkçılığına Akçaabatlı balıkçılardan tepki geldi.


Akçaabat Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmet Boğuşlu, Darıca Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Vekili Ramis Özaydın, Salacık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Remzi Buruk, Akçakale Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Erol ve Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yunus Altın ve Darıca Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Veysel Bekiryazıcı ortak bir açıklama yaparak Darıca beldesinde kültür balıkçılığı adı altında denizde kurulması planlanan kafeslerin çevreye ve yöre balıkçılarına zarar vereceğini iddia ettiler.
Konuyla ilgili açıklama yapan Darıca Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Veysel Bekiryazıcı, “Bu kafesler denizi kirletecek ve insanlar denize giremeyeceklerdir. Kültür balıkçılığı dedikleri kafes balıkçılığında 60 dönümlük bir alanda, sahilden 2 mil açıkta, ortalama 5 km’lik sahil şeridine paralel uzunlukta kafes balıkçılığı yapılacak. Bu bölgede küçük balıkçılık yapan, Akçakale, Salacık, Darıca ve Akçaabat’ta kooperatiflere bağlı yaklaşık 700-800 balıkçı bulunuyor. Bu insanlar geçimini balıkçlıktan kazanıyor. Söz konusu kafesler kurulduğunda balıkçının av sahası kalmayacaktır. Darıca’nın üzerinde olmasının dezavantajı da sahil şeridinde en verimli av sahası olmasıdır. Bu bölgeyi çevredeki diğer balıkçılar da kullanmaktadır. Kurulacak kafesler Akçakale ve Mersin sahillerini de olumsuz etkileyecektir. 20 yıldan beri Ege’de, Akdeniz’de bunu denediler. Şimdi Karadeniz’e musallat olmaya çalışıyorlar. Bu süreç burada yeni başlıyor, buna sessiz kalınırsa Karadeniz’e çok yazık olur” dedi.

 


Mersin Beldesi Su Ürünleri Kooperatifi Yunus Altın ise “Mersin beldesi konum itibariyle de turizm merkezidir. Plajı olan bir yerdir. Ayrıca burası balıkçıların av sahasıdır. Yüzlerce balıkçının arkasında geçindireceği binlerce nüfus var. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Biz devletten iş-aş istemiyoruz, mevcut işimizi elimizden alınmasın yeter” diye konuştu.
Akçaabat Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmet Boğuşlu ise “Bizim Akçaabat, Darıca, Salacık, Akçakale, Mersin kooperatiflerimizde ortalama 700-800 üyemiz var. Buralarda kafes balıkçılığı kurulması tamamen bizim üyelerimizin ve bunların ailelerinin açlığa mahkum edilmesi demektir. Bazılarının buradan rant sağlamasıyla birlikte buradaki insanların elinden ekmeği alınmaya çalışılıyor. Bizim sahamız kafes balıkçılığına uygun değildir. Biz imza topluyoruz, ilgili makamlara iletiyoruz. Dileğimiz ilgili makamlarında bizim sesimizi duymasıdır” şeklinde konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler