Akçaabat'ın su sorunu çözülüyor

Işıklar suyunu Akçaabat’a getirmek için çalışmalara kurban kesilerek başlandı, ishale hattına ilk borular döşendi. Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, “Yüzde 85’i AB hibesi ile gerçekleştirilecek olan proje ile Akçaabat’ın su

Akçaabat'ın su sorunu çözülüyor

Işıklar suyunu Akçaabat’a getirmek için çalışmalara kurban kesilerek başlandı, ishale hattına ilk borular döşendi. Törende konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, “Yüzde 85’i AB hibesi ile gerçekleştirilecek olan proje ile Akçaabat’ın su ve atıksu sorunu kalmayacak”  dedi.

Akçaabat’ın su problemini ortadan kaldıracak olan Akçaabat Su ve Atıksı Projesi’nin yapım çalışmalarına başlandı. Akçaabat’ın Aykut Mahallesi’nde düzenlenen törenle çalışmalara start verilirken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) yetkilileri ve yüklenici firma olan MPE Mühendisliğin yetkilileri törende hazır bulundu.

Törende konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Türkmen, Işıklar suyunu Akçaabat’a getirmek için çalışmalara ilk olarak 1994 yılında başlandığını kaydederken, “İlk etütleri o zaman yaptık. İller Bankası’na projesini yaptırdık. Ancak hayata geçiremedik. Bu bizim için bir sevdaydı. Işıklar’daki bu santralin suyu göze suyudur. Bu bölgede bu kadar debisi çok bir göze suyu yoktur. Bu proje için 2007 yılında AB’ye başvurduk. Şimdi gerçekleştiriliyor. Işıklar’dan su Akçaabat’ın tepesine cazibe ile gelecek ve hiç pompa kullanılmadan tüm depolara su verilecek. Hem kaliteli su olacak hem de yıllar boyunca işletme maliyetlerinden başka masrafı olmayacak. Bu projenin gerçekleşmesinde birçok kurumun büyük katkısı var. Öncelikle İPA’ya teşekkür ediyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu projenin yapılması için bir irade beyanı istendi. Büyükşehir Belediye Başkanımız hemen irade beyanında bulundu. Akçaabat adına, Trabzon adına kendisine teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

AKÇAABAT’IN SU SORUNU OLMAYACAK

Konuşmasına, “Bir iller bankalı olarak meslek hayatına başlamış olan Şefik Türkmen ağabeyime gösterdiği gayretlerden ötürü Trabzon halkı, Akçaabat halkı adına şükranlarımı sunuyorum” diyerek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Trabzon’un büyükşehir statüsüne kavuşması ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin kurulmasıyla birlikte her büyükşehirde olduğu gibi Trabzon’da da içmesuyu ve kanalizasyon iradesinin kurulduğunu hatırlatırken, Akçaabat’ta yapımına başlanan projenin dev bir proje olduğunu ve Akçaabat’ın en az 50 yılık su ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.

 

PROJENİN YÜZDE 85’İ AB HİBESİ

Akçaabat’ın su ve atık su problemini ortadan kaldıracak olan bu dev projenin toplam maliyetinin 24 milyon 813 bin 242 Euro olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, “Bu paranın yüzde 85’i, yani 21 milyon 91 bin 255 Euro’su AB hibesi olarak karşılanacak. Bu çok önemli bir miktar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin payı yüzde 9, yani 2 milyon 233 bin 191 Euro. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığımızın katkısı ise yüzde 6, 1 milyon 488 792 Euro. İçmesuyu temini yapım ihalesi 26 Ocak 2014’te yapıldı ve çalışmalara başlandı. Atıksı yapım ihalesinin ise ihale dosyası hazırlanmakta. Yapım süresi 2017 yılı sonu. Akçaabat Belediyesi sınırları içinde yaşayan tüm vatandaşlarımız bu hizmetten yararlanacak” ifadelerini kullandı.

 

ÇOK GÜZEL BİR BİRLİKTELİK VAR

Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışmaları kamuoyuna aktaran Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Buradaki temel faaliyetlerimiz, Işıklar’dan su kaynaklarının hidroelektrik santrali çıkışı su alma yapısının inşası. 21 km ana isale hattı yapımı ve 12,5 km depolar arası isale hattı yenilemesi. Yerel izleme sisteminin kurulması. 4 bin metreküplük yeni su deposu yapımı ve 8 bin 700 metreküplük muhtelif ebatlarda 11 adet su deposunun rehabilite edilmesi. Günde 18 bin metreküp kapasiteyle içmesuyu arıtma tesisinin yapılması ve 31 km şebeke yenilenmesi ve 12 km şebeke ilave edilmesi. Ayrıca atık su arıtma tesisinin yapılması, atıksu deşarj pompa istasyonun yenilenmesi ve kanalizasyon şebekesinin iyileştirilmesi. Yani bu iş dev bir proje. O bakımdan tüm bölge halkına, Akçaabat’ımıza,  Trabzon’umuza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Burada çok güzel bir birliktelik görmekteyiz. Allah (c.c.) kazadan beladan korusun, en kısa sürede bu işin bitirilmesini nasip etsin.”

Törende gerçekleştirilen konuşmaların ardından çalışmalara kurban kesilerek başlandı. Işıklar suyunu Akçaabat’a getirecek olan ishale hattına ilk borular döşendi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler