Aile hekimlerinin nöbet tepkisi

Trabzon Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner, aile hekimlerine nöbet uygulaması konusundaki endişilerini dile getirerek söz konusunun uygulamanın hayata geçmesi durumunda sağlık hizmetinin olumsuz yönde etkileneceğini söyledi. Trabzon Gazet

Aile hekimlerinin nöbet tepkisi

Trabzon Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Ahmet Rıza Güner, aile hekimlerine nöbet uygulaması konusundaki endişilerini dile getirerek söz konusunun uygulamanın hayata geçmesi durumunda sağlık hizmetinin olumsuz yönde etkileneceğini söyledi. 


Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basın açıklaması yapan Dr. Güner, yeni kanun ile getirilen farklı kurumlarda da nöbet tutma görevi, vatandaşın ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti almasını imkansız hale getireceğini ifade ederek, "Hekim başına 3 bin 600 hastanın düştüğü bir sistemde görev yapan aile hekimlerine, yeni kanun ile getirilen farklı kurumlarda da nöbet tutma görevi, vatandaşın ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti almasını imkansız hale getirecektir.

Aile hekimliği uygulamasına geçildiği 2005 yılından bugüne, birinci basamaktadaki tüm sağlık göstergeleri olumlu yönde ve oldukça yüksek oranda gelişme kaydetmiştir. Bebek ve anne ölümleri azalmış, aşılama oranları gelişmiş ülkelerdeki seviyeleri aşmıştır. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının büyük azmi ile sağlık hizmeti kalitesi ve hasta memnuniyeti artmıştır.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)nun her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen 12 Temmuz 2012 gün ve 28 bin 351 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni kanunla, aile sağlığı merkezlerimizde ve köylerde verdiğimiz hizmetlerimizi aksatacak şekilde hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin önü açılmıştır" dedi.


Dr. Güner, uygulamanın aile hekimlerine indirilen en ağır darbe olduğunu belirterek, "Bu uygulama ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, hastalarından uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmeleri, aile hekimliği uygulamasına indirilen en ağır darbedir.

Bu kanunla beraber aile hekimleri, yerel idarecilerin kayfiyetine göre mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak, nöbet çıkışında ve ara vermeksizin, ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nufusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacaktır.

Bu düzenleme ile aile hekimliği uygulamasından geri dönüş başlayacak, bugüne kadar verilen emekler hızla yok olacak ve Sağlık Bakanlığımızın haklı olarak ve övünerek söylediği bu sevindirici tablo ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler