Ahi Evren'de ölümler neden yüksek?

Ahi Evren Kalp ve Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve yöneticisi Doç. Dr. Celal Tekinbaş, ekibi ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Trabzon basını ile kahvaltılı toplantıda buluşan Tekinbaş, burada son günlerde hastane ile ilgili ort

Ahi Evren'de ölümler neden yüksek?

Ahi Evren Kalp ve Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve yöneticisi Doç. Dr. Celal Tekinbaş, ekibi ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Trabzon basını ile kahvaltılı toplantıda buluşan Tekinbaş, burada son günlerde hastane ile ilgili ortaya atılan iddialara cevap verdi.

Hastanelerinin bölgedeki tek branş hastanesi olduğuna dikkat çeken Tekinbaş, “Bizim burada personel olarak ayakta kalmamızın şansı başarılı olmamız ile olur. Branş hastanesi olarak tek hastaneyiz bölgede. Eski hastane olması dolayısıyla yeni yapılan hastaneler gibi otelcilik hizmetleri o kadar iyi olma şansı belki yok ama restore edilerek yeni yapılan hastaneleri aratmayacak şartlara sahibiz. Toplam 279 yatak kapasitemiz var” dedi.

Medyada çıkan olumsuz haberlerin hastaneyle ilgili hastaların tercihlerini etkilediğine dikkat çeken Tekinbaş, “2009 yılından beri hastane artan bir ivme ile büyüyor. Poliklinik hizmetlerinde 6 bin’lik bir artış var. Yatan hastalarımız aynı. Ameliyat sayılarımızda bin 300’lük bir artış var. Anjiyo miktarlarında 300’lük bir artış var. Ben buraya gelmeden önce üniversitenin personeliydim. Akademik olarak çok iyi işler yapılıyor” diye konuştu.

Hastanede ölüm oranlarının yüksek olduğu şeklindeki iddialara ise Tekinbaş “Acil hastaları ve düşkün hastaları ölüm ihtimali yüksek olan hastaları alma konusunda biz bölgede bir sorun yaşıyoruz. Sağlık bakanlığı da bu sorunu bildiğinden dolayı, yeni bir uygulama getirdi. O tebliğe göre eğer bir hasta, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi ile ilgili bir hasta ise, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi ile bir hasta ise ve o hastaya başka hastanelerde yer bulunamıyorsa biz bu hastayı kabul etmek zorundayız.

20130919aw000523_01.jpg

Bu zorunluluk bizim zorumuza giden bir durum mu? hayır. Eğer bu hastalara bakılacaksa, bizim hastanemizde bakılsın. Eğer bu hastaları kaybedeceksek de bizim hastanemizde kaybedilsin. Bizim hastanemizde ilk 8 ayda kaybedilen hasta sayısı 268. 2012’de bu rakam 264 olmuş. Hastaların bir kısmı ölü olarak geliyor. Yolda kaybediliyor. Hasta ölse bile ambulans ile birlikte hastaneye geldiğinde geri çevirmek gibi bir anlayışımız yok. Ölse bile bir şekilde hastane doktor buna bir şey yapabilir mi düşüncesi ile geliyor. Bir kısım hasta ölü geliyor. Bir kısım hasta da hakikaten yapılabilecek her hangi bir şeyi olmayan hastalar geliyor. Burada operasyon olarak yapılmayan herhangi bir operasyon yok.

Diğer hastaneler tarafından reddedilen hastalar buraya geliyor ve burada opera ediliyor. Dolayısı ile gelen hastanın ölme ihtimalinin yüksek olması, düşkün olması bu oranı yükselten bir durum. Başka hastaneler normal hastaları sıkıntısız hastayı kabul ediyor. Ama riskli hasta ise bu bizim hastanemize geliyor. Biz bunları tedavi etmekten onur duyuyoruz. Bizi tercih etmeleri bizim açımızdan olumsuzluk değil. Tam tersine, olumlu durum. Ölüm oranlarından burada sayısal nicel görünen 268 rakamı gayet normal bir rakam. Türkiye’de bizim hastanemizin karakteristiğinde birkaç tane hastane var. Bu hastanelerle kıyasladığımızda ameliyat, anjiyo ve acile başvuran hasta sayıları ile karşılaştırdığında bizim oranımız daha düşük. Biz onlardan daha başarılı bir hastaneyiz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler