Afganlar Trabzon'da zor günler geçiriyor

İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Trabzon’a gönderildiklerini iddia eden çoğunluğunu çocuk ve kadının oluşturduğu yaklaşık 30 Afgan mülteci kendilerine yardım elinin uzatılmasını bekliyor.Trabzon'da faaliyet göst

Afganlar Trabzon'da  zor günler geçiriyor


İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Trabzon’a gönderildiklerini iddia eden çoğunluğunu çocuk ve kadının oluşturduğu yaklaşık 30 Afgan mülteci kendilerine yardım elinin uzatılmasını bekliyor.

Trabzon'da faaliyet gösteren Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği'nde zamanlarının bir çoğunu geçiren ve yardım elini bekleyen mültecilerden bazıları maddi imkansızlar nedeniyle tedavi olamadıkları için hasta bir şekilde bekliyor.


Mülteciler arasında yer alan Afganistan vatandaşı Yakup Hoseyni, 7 yaşındaki küçük kızı ve eşiyle büyük umutlarla geldikleri Türkiye’de zor günler geçiriyor. 7 yaşındaki küçük kız Hoseyni, okumak için geldiği Türkiye’de okula gitmek için sabırsızlanıyor.
Afganistan’dan Türkiye’ye gelen mültecilerden Seyit Ali Bagery, Birleşmiş Milletler tarafından Trabzon’a gönderildiklerini belirterek “Afganistan’da mülteciydik. Birleşmiş Milletler tarafından Trabzon’a gönderildik. Emniyet Müdürlüğü'ne gittik ama bize yardım etmediler. Hastaneye gittik, hastalarımız var ama onlarda bize yardımcı olmadı. Biz Trabzon’da Birleşmiş Milletler'in bizim durumumuzu belirleyene kadar en azında nerede kalacağımız konusunda destek bekliyoruz. Küçük çocuklarımız hastalandığı zaman ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Şuanda çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Birleşmiş Milletler bizi buraya gönderdi ama Trabzon’da bize karşı bir sahiplenme yok. En büyük sıkıntımız bu. Özellikle sağlık sorunu olan 4 kişi var. Çocuklarımız hasta. Yaşlılarımız hasta. Maddi imkansızlar yaşıyoruz hastaneye gittiğimiz zaman çok büyük rakamlar diyorlar” dedi.

“22 SAAT BOYUNCA DAĞLARDA YÜRÜYEREK TÜRKİYE’YE ULAŞTIK”
7 yaşındaki küçük kızının okula gitmesi için Afganistan’dan İran’a gittiğini belirten Yakup Hoseyni burada gördüğü zorluklar karşısında kızının okula gitmesi için Türkiye’ye geldiğini belirterek “Biz Afganistan’dan kaçarak İran'a gittik. Orada bir müddet kaldıktan sonra şartların çok zor olduğunu gördük. 7 yaşındaki çocuğumu okul için getirdim ama onu almadılar. Okula gidemeyince mecbur bu tarafa gelmek zorunda kaldık. 22 saat boyunca dağlarda, tepelerde yürüyerek Türkiye’ye ulaşabildik. Çok büyük sıkıntılarımız olmasaydı çocuklarla buraya gelmezdik. Bunu anlatmak çok zor” ifadelerini kullandı.
Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül ise mültecilerden bir kısmını evinde ağırladığını da ifade ederek “Türkiye’ye gelen mülteciler hayal kırıklığına uğrayarak psikolojik sıkıntılar yaşıyorlar. Meydana gelen intihar ve cinnet geçirme vakaları da onların iddialarını doğrulamaktadır. Bu tip olayların önüne geçmek için sınırlardan girişlerin engellenmesi ve tedbirlerin alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel