5 Yılda Kendini Amorti Edecek

 Artvin'in Yusufeli ilçesinde temeli atılan, sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajı olacak Yusufeli Barajı'nın 5 yılda kendini amorti edeceği bildirildi. DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hızlı bir sosyal ve ekonomik gelişim g

5 Yılda Kendini Amorti Edecek

 Artvin'in Yusufeli ilçesinde temeli atılan, sınıfında dünyanın en yüksek 3. barajı olacak Yusufeli Barajı'nın 5 yılda kendini amorti edeceği bildirildi.

 DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hızlı bir sosyal ve ekonomik gelişim gösterdiğini ifade ederek, "Dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan ülkemizin bu gelişmeye paralel olarak enerjiye ihtiyacı bulunuyor. Bu noktada ihtiyaç duyulan enerjinin, öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması maksadıyla yeni projeler geliştirilmesi ve enerjide dışa bağımlılığın mümkün olduğunca azaltılması büyük önem taşımaktadır" dedi.

 Su kaynaklarından ekonomik, teknik, sosyal ve çevresel imkanlar dahilinde yararlanmayı kendilerine hedef edindiklerini vurgulayan Özkaldı, en önemli faaliyet alanlarından birinin hidroelektrik enerji üretimi olduğunu kaydetti.

 -En yüksek 3. baraj olacak-

 Özellikle 2003 yılından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun büyük destekleri ile yapılması çok zor olarak değerlendirilen, "mühendislik harikası" olarak nitelendirilebilecek projelerin açılış ve temel atma törenlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Özkaldı, şöyle devam etti:

 "Bunlardan biri de Yusufeli Barajı. Barajımız temelden 270 metre yüksekliği ile çift eğrilikli beton kemer baraj kategorisinde Çin'de bulunan 292 metre yüksekliğindeki Xiowan Barajı ve Gürcistan'da 271.5 metre yüksekliğindeki Inguri Barajı'ndan sonra dünyanın en yüksek 3. baraj olacak. Tesisin kurulu gücü 500 megavat, yıllık elektrik üretimi ise 1,827 milyar kilovatsaat. Toplam depolama hacmi yaklaşık 2.2 milyar metreküp olacak. Bu rakam Ankara'nın 6 yılda tükettiği suya eşit."

-Baraj kendini 5 yılda amorti edecek-

Barajın 486 milyon 875 bin liraya ihale edildiğini dile getiren Özkaldı, şunları kaydetti:

"Baraj tamamen Türk sermayesi ve Türk müteahhitleri tarafından inşa edilecek. Yusufeli Barajı, ülkemizin en hızlı akan nehri üzerinde inşa edilecek en büyük baraj olacak. Mühendislik harikası olarak da ifade edebileceğimiz bu baraj ülkemiz ekonomisine yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. İnşa süresi boyunca barajda ortalama bin kişi istihdam edilecek. Baraj kendini 5 yılda amorti edecek. Barajın gövde hacmi ise 2.9 milyon metreküp olacak."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler