38 yılda 38 bin kişi nüfus arttı

Trabzon'da 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın süresinin uzatılmaması beraberinde birçok sorunu da peşinde getirmeye başladı.5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun'un süresi 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona erdi. Trabzonlu İşveren ve

38 yılda 38 bin kişi nüfus arttı

Trabzon'da 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın süresinin uzatılmaması beraberinde birçok sorunu da peşinde getirmeye başladı.

5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun'un süresi 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle sona erdi. Trabzonlu İşveren ve çalışanların yasanın süresinin uzatılması taleplerine karşı, hükümet kanadından teşvik süresini uzatmaması Trabzon’da çalışan işçileri tedirgin ediyor. Teşvikten Trabzon’da yararlanan önceki dönemlerde 5 bin çalışanın bulunduğu belirtiliyor.

İş adamları yatırım yapmıyor

Trabzon’da işsiz kalan vatandaşlar Trabzon’u terk ederek göç yapmak zorunda kalıyor. Türkiye’de yatırımcı iş adamları 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmaması üzerine Başta Trabzon olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesinde yatırım yapmıyor. Yatırım alamayan bölge halkı sanayinin gelişmiş olduğu kentlere göç ederek yaşamlarını devam ettiriyor.

38 yılda 38 bin kişi arttı

Trabzon’da önlemler alınmadığı sürece işsizlik her geçen gün artmaya devam ederken gözlere çarpan bir diğer veri ise dikkatlerden kaçmıyor. Türkiye İstatistik Kurumuna yansıyan verilere göre 1975 Yılında Trabzon ilinin tüm sınırları içerisinde toplam 719 bin vatandaş yaşarken 38 yıl sonra bu nüfus 757 bini buldu. 38 yılda Trabzon’un nüfusu 38 bin arttı. Buda her yıla bin kişi düşüyor.

Trabzon Malatya’ya göre geriledi

Verileri Malatya ile karşılaştırdığımız zaman Trabzon’un 1975 yılından 2013 kadar vermiş olduğu göç sorununu gözler öner seriyor. Malatya ili 1975 yılından yapılan nüfus sayımında 574 binken bu sayı 2013 yılında 757 bine ulaştı. 38 yılda Malatya’da 200 bine yakın nüfus artışı gözlemlendi. Malatya ile Trabzon ilini karşılaştırma nedenlerimizin en başında bir ilimizde Kaysı diğer ilimizde ise Fındık olmasından.

Fındığı Trabzonlu iş adamları öldürdü

 Son dönemlerde ülke genelinde tarım’da yapılan belirli uygulamalar Trabzon tarımını birçok üründen ederken şehrin tüm ilçelerinde yetişen fındıkta gereken önlem alınmayınca değerini kaybetti. Birçok üründen kullanılan fındık her gelen hükümetin seçim vaatlerinde yerini alırken istenilen düzeyde pazarlanması ise fındığı üreticinin eline hapsetti. Fındığa rağmen Türkiye’nin tamamına dünyanın ise belirli düzeyde kaysısını karşılayan Malatya’da durum fındığa göre daha iyi kaysıyı dünya pazarında yer tutmasını sağlayan Malatyalı iş adamları kaysıya değer kazandırdı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler