3 Mayıs Dünya Astım Günü

3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nce her yıl Mayıs ayının ilk Salı gününün “Dünya Astım Günü” olarak kabul edildiği vurgulandı. Açıklamada, Türk Toraks Derneği

3 Mayıs Dünya Astım Günü

3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nce her yıl Mayıs ayının ilk Salı gününün “Dünya Astım Günü” olarak kabul edildiği vurgulandı. Açıklamada, Türk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubu'nun hazırladığı rapora dikkat çekilerek “Astımın, tüm dünyada 300 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık, çocukluk döneminde daha sık görülmektedir. Görülme sıklığı yaşam ve çevre şartlarının değişmesine bağlı olarak giderek artmaktadır. Hastalığın müzmin ve değişken özelliği, astım hastalarının, yakınmalara alışmasına neden olmakta, bu nedenle de iyi olabileceklerini bilmeyen hastalar, hekime başvuruda geç kaldıkları için hastalıkları ilerlemektedir. Oysa kronik bir solunum yolu hastalığı olan astım, uygun tedavi ile kontrol altına alınılabilen bir hastalıktır” ifadelerini yer verildi.

Kronik bir akciğer hastalığı olan astımın her yaşta başlayabildiği ifade edilen açıklamada “Astımlı bir insanda hava yollarının dış etkenlere karşı duyarlılığı artmıştır ve astım nöbetleri zaman zaman gelen solunum sıkıntılarıyla kendini göstermektedir. Astım her yaşta başlayabilir. Astım ilk defa bebeklik veya çocukluk yaşında başlayabildiği gibi orta veya ileri yaşlarda da ilk defa ortaya çıkabilir. Çocukluk yaşlarında başlayan astım, yaş ilerledikçe hafifler ve erişkin yaşına gelince kaybolabilir. Soluk alıp verirken göğüste ıslık seslerinin işitilmesi, göğüste sıkışma hissi, nefes sıkışması, ard arda öksürük, hareket ederken veya hareketten hemen sonra gelen öksürük ve nefes darlığı, geceleri uykudan uyandıracak derecede olan öksürük gibi belirtilerin bir veya birkaçının değişik şiddetlerde olması astımdan şüphelenmenizi ve derhal bir doktora başvurmanızı gerektirecek belirtilerdir” denildi.

ASTIM HASTALARINDA ASTIM NÖBETİNİ TETİKLEYEN ETKENLER

Astımlı hastalarda, genellikle nefes yollarını tahriş eden bir etkenle karşılaşılınca astım nöbetiyle ilgili şikayetlerin başlayacağı ifade edilen açıklamada, astım nöbetini tetikleyen etkenler şu şekilde sıralandı:

“Virüs Enfeksiyonları : Soğuk algınlığı veya grip virüsü gibi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları : Anjin, bademcik iltihabı, kafa sinüslerinde iltihap, burun ve burun arkası iltihapları

Allerjenler: Oda tozundaki akarlar, çiçek tozları (polenler), küfler, evcil hayvan tüyleri, hamam böceklerinin vücut atıkları.

Hava kirliliği, sisli hava, soğuk hava ( kuru soğuk rüzgar, ani hava değişimleri)

İşyeri ve konut havasındaki zehirli gazlar: Soba dumanı, mutfakta kızartma dumanı gibi.

Eksoz gazları

Havada asılı duran ufak tanecikler ( tozlar )

Hızlı solumaya yol açan her türlü egzersizler

Otomobilde veya konutta kullanılan klimalar

İçilen sigaranın veya başkalarının içtiği sigaranın dumanı: Özellikle çocuklarda, büyüklerin içtikleri sigaranın dumanı astım hastalığının sıklığını ve ağırlığını artırmaktadır.

Her türlü kokulu maddeler: Taze boya, tiner, deterjan, çamaşır suyu, deodorant, parfüm gibi. İrritan buharlar, dumanlar

Meslek ile ilgili maddeler: İş yeri havasındaki gaz, toz ve buharlaşan kimyasal maddeler”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler