2014 ürünü fındık alımları başladı

FİSKOBİRLİK, geçen yıl olduğu gibi bu sene de piyasaya girerek Doğu Karadeniz'nde fındık alımına başladı. Birlik, batı bölgelerinde ise alımlara 20 Ağustos'ta başlayacak. Birliğin yeni sezon ilk ürün alımı, FİSKOBİRLİK iştiraklerinden Entegre Fındık İşlem

2014 ürünü fındık alımları başladı
FİSKOBİRLİK, geçen yıl olduğu gibi bu sene de piyasaya girerek Doğu Karadeniz'nde fındık alımına başladı. Birlik, batı bölgelerinde ise alımlara 20 Ağustos'ta başlayacak.
 
Birliğin yeni sezon ilk ürün alımı, FİSKOBİRLİK iştiraklerinden Entegre Fındık İşleme Tesisi AŞ'de (EFİT) gerçekleştirdi.
 
FİSKOBİRLİK'e 2014 ürünü fındığını teslim eden ilk üretici, Giresun merkeze bağlı Seyit köyü muhtarı Ali Aydın oldu. Aydın, birliğe 450 kilogram fındık teslim ederken, 53 randıman üzerinden kilogramı 10,70 kuruşa denk gelen ürünü için kendisine yaklaşık 5 bin liralık ödeme yapıldı.
 
FİSKOBİRLİK Genel Müdürü Salih Öğütken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK olarak geçen yılın ardından bu yıl da fındık alımı için bugünden itibaren piyasaya girdiklerini söyledi.
 
Doğu Karadeniz'de fındıkların erken toplanması ve pazara indirilmesi nedeniyle, batı bölgesine göre alım sürecini erken başlattıklarını kaydeden Öğütken, "Bugün ilk alımımızı gerçekleştirdik. Umarız iyi ve güzel bir sezon yaşarız" dedi.
 
Öğütken, birliğin bu sezon peşin ve emanet olmak üzere iki alım modeli uygulayacağını anlatarak, "Peşin para ve piyasa fiyatının 10 kuruş üzerinden alım yapacağız. Geçtiğimiz yıl da aynı uygulamayı yapmıştık. O gün piyasada fındık kaç lira ise o fiyatın üzerine 10 kuruş ekleyerek ödemesini yapacağız. Yine alımlarımız 50 randıman üzerinden olacak. Her artan randıman rakamına göre üreticilere randıman farkı ödeyeceğiz. Bu alımda ürün bedeli aynı gün üreticimize teslim edilecek" diye konuştu.
 
Emanet sistemini de anlatan Öğütken, "Tüm depolarımızı üreticilerimizin fındıklarını emanete teslim etmeleri için sonuna kadar açtık. Üreticimiz istediği bir zamanda, istediği kadar fındığını getirip depolarımıza bırakabilir. İstediği zaman da yine peşin alımda olduğu gibi piyasa fiyatının üzerinden parasını alabilecek" ifadelerini kullandı.
 
Kaynak sorunlarının bulunmadığını, bu nedenle de fındık üreticilerinin tüm ürünlerini almaya talipli olduklarını dile getiren Öğütken, "Üreticilerimiz bizlere güvensin ve fındıklarını FİSKOBİRLİK'e teslim etsin. Birlik onların kendi kurumu. Kendi kurumlarına sahip çıkmalılar. Peşin bedel üzerinden fındıklarını satacaklarsa bu işlemi birlik üzerinden yapmalarını istiyoruz. Yine emanete bırakacaklarsa da depolarımız kendilerinin emrinde. Hep birlikte bu kurumu yeniden ayağa kaldıralım" dedi.
 
FİSKOBİRLİK'e ürün teslim eden Ali Aydın ise birliğe sahip çıkmak amacıyla ürününü birliğe teslim ettiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler