150 bin işletmeyi kurtardı

Çevre izni olmadan faaliyetlerini sürdüren 150 bin işletme hatalı bulundu. Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almayan firmalara 40 bin liradan başlayıp 1 milyon 693 bin liraya varan oranlarda ceza kesilecekti. Çevreye zarar vermeyen, ancak belgesi eksik olduğu

150 bin işletmeyi kurtardı

Çevre izni olmadan faaliyetlerini sürdüren 150 bin işletme hatalı bulundu. Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almayan firmalara 40 bin liradan başlayıp 1 milyon 693 bin liraya varan oranlarda ceza kesilecekti. Çevreye zarar vermeyen, ancak belgesi eksik olduğu için cezalandırılması gündemde olan firmalara, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatıyla 5 ay süre verildi. Bu süre içinde eksiklerini tamamlamayanlara ağır cezalar gelecek. Yapılan kontrollerde, işletmesi çevreye uyumlu olduğu halde belgesi olmayan 160 bin firma tespit edildi.

Bakanlığın çalışmasına göre bunlardan sadece 9 binin başvuru yaptığı ortaya çıktı. Karara göre ise 31 Aralık 2013 tarihine kadar çevre izni için başvuru yapan firmalara idari para cezası ve faaliyet durdurma içeren yaptırım uygulanmayacak. Valiliklere gönderilen genelgeye göre 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren ise idari cezalar uygulanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eksik tespit edilen 150 bin işletmeye uyarıda bulundu ve şunları söyledi:

“Proje bittikten sonra, anahtarı çevireceksiniz, faaliyet başlayacaksınız, kurdeleyi keseceğiniz gün çevre izin lisansına başvurmanız gerekmektedir. Şu ana kadar Türkiye'de bizi tahminimiz 160 bin, 170 bin tane bu kapsama giren tesis olduğunu düşünüyoruz. Başvurmayanlara 31 Aralık 2013'e kadar süre verdik. Eğer lisansı olmadan bir işletme atık alıyorsa veya bir işletme atığını lisanslı olmayan bir firmaya veriyorsa ikisi de suçludur.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel