Yerli uçağın proje çizimleri hazır

 ''Yüzde 90'ı yerli olacak uçağın, üzerine dünyadaki Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarını koyacağız. Bu uçak, Türklerin sembolü olacak'' diyen Yıldırım, gelecek yılın yaz döneminde uçağın test uçuşlarına başlamayı planladıklarını ifade etti.  Yıldırım, AA

Yerli uçağın proje çizimleri hazır

 

''Yüzde 90'ı yerli olacak uçağın, üzerine dünyadaki Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarını koyacağız. Bu uçak, Türklerin sembolü olacak'' diyen Yıldırım, gelecek yılın yaz döneminde uçağın test uçuşlarına başlamayı planladıklarını ifade etti. 

 

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk kez 1930'lu yıllarda uçak üretmeye başladığını belirterek, ''Bunda rahmetli Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın büyük emekleri var. THK, daha Türkiye otomobil üretmeden o dönemlerde uçak üretip yurt dışına satıyorlar. 1950'li yıllarda Amerikalılarla ilişkilerin gelişmesi üzerine 2. Dünya Savaşı sonrasında çok miktarda uçak boşta kalıyor. Batılıların özellikle Amerikalıların ellerinde binlerce uçak var. Uçak üretimi için para harcayan Türkiye, Amerikalıların ücretsiz uçak verme teklifi üzerine, uçak üretimini durduruyor'' diye konuştu. 

 

Uçak üretiminin durdurulması nedeniyle söz konusu fabrikanın düdüklü tencerenin de içinde bulunduğu başka ürünlerin üretimini yaptığını anlatan Yıldırım, ''Ancak THK tarafından amatör havacılıkla ilgili ücretsiz olarak verilen eğitimler devam ediyor'' dedi. 

 

THK'nın söz konusu dönemde hava araçlarını ülke adına temin eden kurum olduğunu ifade eden Yıldırım, 1950'lerden sonra havacılık faaliyetlerini arttırarak devam ettiren THK'nın, THK Üniversitesi kampüsünde bulunan tesisin uçak fabrikasına dönüştürüldüğünü, bu tesisin açılışını ise eylül ayında yapmayı düşündüklerini kaydetti. 

 

Uçak fabrikasıyla ilgili yaptıkları planlama çerçevesinde yürüyüşlerinin devam ettiğini dile getiren Yıldırım, ''19 Temmuzda, Türkiye'nin uzun süredir ara verdiği uçak üretimi için hızlandırdığımız çalışmalar sonucunda uçağımızın proje çizimleri bir bankanın kasasında emniyete alındı'' diye konuştu. 

 

-Türk bayrakları gökyüzünde buluşacak- 

 

Çizimleri tamamlanan ve malzemeleri belirlenen uçağın, malzemelerinin temini ve sistem entegrasyonunun ardından üretimine başlanacağını anlatan Yıldırım, ''Gelecek yılın yaz döneminde uçağın test uçuşlarına başlamayı planlıyoruz. Yüzde 90'ı yerli olacak uçağın, üzerine dünyadaki Türk Cumhuriyetlerinin bayraklarını koyacağız. Bu uçak, Türklerin sembolü olacak. Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan gibi Türk devletlerinin bayrakları olsun istiyoruz. Çünkü Türklerin müşterek birleştiği bir konu olsun'' dedi. 

 

THK tarafından üretilecek uçağın 2-4 kişilik olacağını belirten Yıldırım, ''Eğitimde kullanacağız. İnsanlar, özel seyahatlerinde kullanabilecek. Bizden eğitim alan herkesin kullanabileceği bu uçaklar, bir yerden bir yere gitmede rahatlık sağlayacak. Örneğin hafta sonunu geçirmeyi istediğiniz şehre, kendi kullandığınız uçakla gideceksiniz ve dönebileceksiniz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler