Türkler uzaya gidiyor!

11.Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Şurası’nda açıklanan 2023 ve 2035 yılı hedeflerinde ‘Uzay ve uzay teknolojileri’ en çok ilgi çeken bölüm oldu. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Vizyonu” ç

Türkler uzaya gidiyor!


11.Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Şurası’nda açıklanan 2023 ve 2035 yılı hedeflerinde ‘Uzay ve uzay teknolojileri’ en çok ilgi çeken bölüm oldu. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Vizyonu” çalışmasında, gök cisimlerine erişim sağlanarak, örnek toplayabilecek ve geri gelebilecek bir uzay aracının tasarlandığı açıklandı. Hedeflerden biri de 2035 yılında Türk astronotların uzayda araştırma yapmaları.

Türkiye, ‘Türksat-1B’ uydusu ile 1994 yılından beri Uzay Aracı/Uydu İşleten ülkeler grubunda yer alıyor. Son 10 yıllık dönemde ise hem uzay aracı-uydu alt sistemleri geliştiren ve üreten ülke grubunda bulunuyor.

Uzay şehri kuruluyor

2035 vizyonunda modern gözetim radar sistemleri, İtki sistemleri, roket teknolojileri, optik ve uydu takip teleskopları,EMI-EMC test laboratuarları, uzaya yönelik malzemeler ve nanoteknoloji ürünlerin yerli imkanlarla üretilmesi hedefleniyor.

Yapılan çalışmalardan biri de Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün daha dinamik bir yapıya kavuşturulması için Türk Uzay Kurumu’na dönüştürülmesi. Bununla birlikte uzay teknolojilerinin araştırma ve geliştirilmesi ile üretimine yönelik tam entegre bir uzay şehri kurulumu projesine başlanılması da 2035 viyon hedefleri arasında yer alıyor.

İHA’ların sivil ve askeri kullanımının yaygınlaştırılması, hava sahalarında etkin ve emniyetli uçuşunu temin edecek düzenlemelerin yapılması, yangın söndürme, gözetleme, denetleme gibi sivil ihtiyaçlarda etkin olarak kullanılması gelecek planları arasında yer alıyor. Projelerden biri de İHA ve diğer sivil uçakların test edilebileceği test havalimanı ve test sahası projesinin hayata geçirilmesi. Uzay teknoloji faaliyetlerinde etkinliği artırmak için Havacılık ve Uzay Akademisi’nin de kurulacağı belirtiliyor.

Fırlatma üsleri

Hedefler arasında Türkiye’nin kendi imkanlarıyla, tüm ana alt sistemleriyle yerli uçak üretimini gerçekleştirmesi ve sertifikalı olarak seri üretime geçmesi yer alıyor. Tüm uyduları ile yer kontrol istasyonlarının donanım ve yazılım olarak milli imkanlarla tasarlanıp üretilmesi amaçlanıyor. Ayrıca yerli LEO ve GEO yörünge uydu fırlatma sistemine sahip bir ülke haline gelmek için çalışmaların başlatılacağı, bu doğrultuda milli fırlatma üssünün kurulacağı ifade ediliyor.

Türk uzay aracı

2035 yılının hedefleri arasında Türk astronotların Türk tasarımı bir uzay aracıyla uzaya gönderilmesi. Yakın gök cisimlerine erişim sağlanarak, örnek toplayabilecek ve geri gelebilecek bir uzay aracının tasarlanması projesinin adı ise ‘TurkAster Projesi’ olarak belirlenmiş.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler