Türkiye'yi uçuracak güneş projesi

 Türkiye'nin en çok güneş gören illerinden olan Van, aralarında yabancı şirketlerin de bulunduğu firmaların yapacağı 350 milyon Avroluk yatırımla yenilenebilir enerjide en yüksek kapasiteye sahip il olmayı hedefliyor. Yıl içerisindeki güneşli gün sayısıyl

Türkiye'yi uçuracak güneş projesi

 

Türkiye'nin en çok güneş gören illerinden olan Van, aralarında yabancı şirketlerin de bulunduğu firmaların yapacağı 350 milyon Avroluk yatırımla yenilenebilir enerjide en yüksek kapasiteye sahip il olmayı hedefliyor.
 
Yıl içerisindeki güneşli gün sayısıyla Türkiye'de güneş gören iller arasında ilk sıralarda yer alan Van'ın, yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından çalışma başlatıldı.
 
Çalışma kapsamında hazırlanan 5 milyon Avro bütçeli 'Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı'na, 50'nin üzerinde proje sunuldu.
 
Uzmanların, projelerin nihai değerlendirme sürecini tamamlamasının ardından imzalanacak sözleşmeler ile çalışmaların başlayacağı Van'da, 5 megavatlık lisanslı güneş enerjisi üretimi yapılması amaçlanıyor.
 
DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın 300 günü güneş gören Van'da, güneşli gün sayısını göz önünde bulundurarak 2010 yılında Akdamar Kilisesi'nin güneş enerjisi ile aydınlatılması projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
 
Bu projenin uygulanmasıyla bölgede güneş enerjisine olan ilginin arttığına işaret eden Demirci, 2011 yılı Nisan ayında düzenlenen güneş enerjisi sempozyumunun da kamuoyunda olumlu yankı bulduğunu ifade etti.
 
Demirci, güneş enerjisi ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yayınladığı takvimde Van bölge olarak Türkiye'deki ikinci ve en yüksek kotayı aldıklarını bildirerek, proje başvurularına bakıldığında da kendilerine verilen kotanın 5 katından fazla müracaat aldıklarını dile getirdi.
 
Bu firmaların ürettiği lisanslı güneş enerjisini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK'ya satacağını anlatan Demirci, kentte sadece güneş enerjisi üretimi yapmanın yeterli olmadığını, kenti güneş enerjisi üreten makine ve ekipmanların da imal edildiği bir merkez haline dönüştürmeyi amaçladıklarını kaydetti.
 
Demirci, bu kapsamda İsveç ve Almanya'da faaliyet gösteren iki firmaya 155 dönüm arazi tahsis edildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
 
''İnvantör fabrikası kurmak isteyen İsveç-Türk ortaklığı bir firma, Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) yer tahsis etti ve resmi yatırım sürecini başlattı. Bir tane de Türk-Alman ortak şirketi, bölgede güneş enerjisi üretimi gerçekleştirecek ve böylelikle 133 milyon Avroluk bir projeyi hayata geçirecek. Bu firmamız da teşvik için bakanlığa başvuruda bulundu. Panel üretimi ve güneş enerjisi ekipmanları ile ilgili de iki farklı yatırımcının OSB'de yer baktığını biliyoruz. Sadece güneşten enerji üretmek değil, aynı zamanda güneş enerjisi üretecek ekipmanların imalatına yönelik yatırımlar için de Van'ın ciddi bir cazibe merkezi haline geldiğini görüyoruz.''
 
Yatırımlarla kentte 5 megavatlık bir güneş enerjisi üretimi kapasitesi oluşmasının beklendiğinin altını çizen Demirci, ''Bu yatırımlar gerçekleştiği vakit Van, Türkiye'de yenilenebilir enerjide en yüksek kapasiteye sahip il olacak. Amacımız gelecek yıllarda da bu özelliğimizi korumak'' dedi.
 
Demirci, enerji üretimi için lisans başvurusu yapan firmaların müracaatları ve yatırım miktarları hesaplandığında Van'da 350 milyon Avroluk yatırım gerçekleşmesinin beklendiğini belirterek, enerji üretecek makine ve ekipmanlar için yapılacak yatırımın da 150–160 milyon Avro dolayında olacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji