Türkiyeyi bu tablo mahvetti

  Ağır kış şartları gaza olan talebi patlatınca enerji yönetimi vatandaşı soğukta bırakmamak için elektriği kısmak zorunda kaldı. Türkiye’de elektriğin yüzde 44’ü doğalgazla çalışan santrallardan sağlanırken, elektrikte dışa bağımlı olmanın faturasını kar

Türkiyeyi bu tablo mahvetti

  Ağır kış şartları gaza olan talebi patlatınca enerji yönetimi vatandaşı soğukta bırakmamak için elektriği kısmak zorunda kaldı. Türkiye’de elektriğin yüzde 44’ü doğalgazla çalışan santrallardan sağlanırken, elektrikte dışa bağımlı olmanın faturasını karanlıkta kalarak ödüyoruz!

4 BİN MEGAVATLIK KESİNTİ

Türkiye genelinde ‘gezdire gezdire' 4 bin megavat dolayında bir kesinti yapıldığı belirtildi. Kaynaklar, tatil de olmasının etkisiyle bugün (pazar günü) puantın 30 bin megavata kadar düşeceğine işaret ederek, "Pazartesi günü puant yeniden 37-38 bin megavatı bulur. Ancak, havaların biraz düzelmesi bekleniyor. Bu durumda gaz ve elektrik talebi göreceli olarak azalabilir" yorumu yapıyor.

Türkiye’de yaşanan elektrik ve gaz krizine karşı enerji yönetimi teyakkuza geçerken önceki gün olduğu gibi dün de elektrik kesintileri yaşandı. Önceki gün 9 ilde başlayan elektrik kesintileri dün İstanbul başta olmak üzere birçok büyük şehre de sıçradı.

İstanbul'da gün içinde Şişli, Beyoğlu, Bahçelievler, Bağcılar, Sarıyer, Esenyurt, Bayrampaşa, Esenler, Kartal, Beykoz, Kadıköy ve Sancaktepe’de elektrik kesintileri yaşandı. Kadıköy yakasında da Bağdat Caddesi başta olmak üzere bazı semtlerde elektrikler 1 saate yakın kesildi. Benzer sıkıntı Ankara, Antalya ve Kayseri'de de yaşandı.

TÜRKİYE NEDEN KRİZE GİRİYOR?

Kış ortasında gündeme gelen zorunlu elektrik kesintileri, dikkatlerin bir kez daha elektrik üretim kaynaklarına çevrilmesine yol açtı. Türkiye, elektriğin hemen yarıya yakın bölümünün ithal kaynak olan doğalgaza bağlamasının ağır faturasını ödüyor. Doğalgazdaki vahim tablo, son 11-12 yılda yapılan santral yatırımlarında net olarak görülüyor. EPDK verilerine göre bu dönemde yerli linyite dayalı yalnızca 108 megavatlık yatırım yapıldı. Buna karşılık doğalgazda 10 bin megavat yeni santral devreye girdi. Türkiye, genelde kış mevsimlerinde hemen her yıl doğalgaz ve elektrikte arz yönlü krizlerle karşı karşıya kalıyor.

Çünkü, elektriğin hemen yarıya yakın bölümü ithal bir kaynak olan doğalgazdan üretiliyor. Elektrik üretiminde kömür, su, doğalgaz ve diğer kaynakları (güneş, rüzgâr ve nükleer dahil) içeren dengeli ve eşit dağılımın olduğu dörtlü güçlü bir yapı kurulamadığı, kaynak çeşitliliği sağlanamadığı için sistem yüklenme dönemlerinde krize giriyor. Doğalgazdaki bu vahim tablo, son 11-12 yılda yapılan santral yatırımlarında net olarak görülüyor.

Türkiye'de bu dönemde 30-31 bin megavat olan kurulu güç, 62 bin düzeyine kadar çıktı. Yatırımcı, kömür ve suya göre zahmetsiz olan ve birkaç yıl içinde devreye giren doğalgazla yatırımı tercih etti. EPDK verilerine bu dönemde yerli linyite dayalı yalnızca 108 megavatlık (2003 yılında 20, 2007 yılında 16, 2010 yılında 30, 2012 yılında 5 ve 2013 yılında 37 megavat) yatırım yapıldı. Buna karşılık doğalgazda 10 bin megavat yeni santral devreye girdi. Sırada bekleyen de 60 bin megavatı aşkın doğalgaz santralı için başvuru ya da lisans talebi bulunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji