Türkiye'den Apple'a büyük şok!

Apple’ın merakla beklenen akıllı saati iWatch için Türkiye’de Apple tarafından alınmış bir resmi marka tescili yok. Fakat uyanık 5 tane firma iWatch ismini adına tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü’nün kapısını çalmış. Başvurulardan ikisi reddedili

Türkiye'den Apple'a büyük şok!

Apple’ın merakla beklenen akıllı saati iWatch için Türkiye’de Apple tarafından alınmış bir resmi marka tescili yok. Fakat uyanık 5 tane firma iWatch ismini adına tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü’nün kapısını çalmış. Başvurulardan ikisi reddedilirken ikisi kabul edilmiş. Bir marka başvurusu ise hala inceleniyor. Eğer Apple Türkiye’de iWatch satmak isterse öncesinden bu firmalarla anlaşması gerekebilir. Eğer bir anlaşma gerçekleşmezse mahkeme yolu açık. Söz konusu ‘uyanık’ firmalar iWatch için ütü markası başvurusu bile yapmışlar.

iPhone ile cep telefonlarına yeni bir soluk getiren Apple şimdi de saat piyasasını alt üst etmeye hazırlanıyor. Şirket henüz resmi olarak duyurmasa da iWatch isimli bir akıllı saat üzerinde çalıştığı artık herkesçe biliniyor. Apple daha ürünün Amerika’da bile tanıtımını yapmadan bazı ‘uyanıklar’ saatin isim hakkı Türkiye Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvurmuş. Söz konusu 5 firmadan bazıları marka tescili alırken bazıları iWatch ismini tescil etmeye uygun bulunmamış. iWatch isminin tescilini alan Matriks Ram Dış Ticaret ise ütü için bile iWatch ismini adına tescilletirmiş. Hem de 2008 yılında. Firmanın telefonlarına ise cevap veren yok. Aynı zamanda şirketin İstanbul Ticaret Odası’na olan üyeliği de askıya alınmış durumda. Matriks Ram Dış Ticaret aynı zamanda ATM makinası, güneş gözlüğü, ses ve görüntü kaydı alan cihazlar için de iWatch adını tescil ettirmiş. Apple’ın iWatch’unun da ses ve görüntü kaydeden bir akıllı saat olması bekleniyor.          

i DEĞİL Bi

iWatch’a benzer bir isim olan Bi-Watch için de marka tescili yapılmış. Marka tescili Grafikit Tanıtım ve Sanal Mağazacılık isimli şirkete ait. Bu şirket ise isim hakkını saatler adına almış. Apple’ın Türkiye pazarına iWatch’u sokması dahilinde bu firma isim benzerliği yüzünden Apple’a dava açabilir. Uzmanlara göre kazanma şansı ise zayıf olsa da var. Bu şirket ise Bi-Watch markasını, kuyumculuk eşyaları ( taklitleri dahil); altınlar, mücevherler, kıymetli taşlar ve bunlardan mamul takılar, kol düğmeleri, kravat iğneleri ve heykeller, biblolar. Saatler ve zaman ölçme cihazları,(kronometreler, metronomlar ve parçaları, saat kordonları dahil) TPE’den adına almış.  Bi-Watch markasının patent başvurusu için TPE’ye çeşitli başvurular yapılmış. Fakat markaya itirazlar incelendikten sonra bu itirazların ‘geçerli’ olmadığına karar verilmiş. 

KÖTÜ NİYETLİ BAŞVURULAR

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye konuşan Avukat Yasemin Kenaroğlu söz konusu patent başvurularının kötü niyetli olarak yapıldığını söylüyor. Kenaroğlu, “iWatch’un patent hakkı için başvuran firmalar bunu kötü niyetle yapılıyor. Bu başvuruların kabul edilmemesi gerekir. Apple eğer iWatch adının tescilini başka ülkelerde 2008 yılından önce almışsa kazanma şansı çok yüksek” dedi. Marka başvurusu yapan insanların kafalarını çalıştırarak hareket ettiğini belirten Kenaroğlu, “Bu adamlar tahmin ederek şeklinde kafalarını çalıştırarak patentleri almışlar. Eğer marka tescilleri Apple’dan önce ise firmanın yasal yollardan şansı biraz zor olabilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji