Mayın tarama,bomba imha robotu ürettiler!

Türk mühendisler, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği projeyle savunma sanayii için 'Mayın tarama ve bomba imha robotu' üretti.AÜ Teknokent Ar-Ge 1 binasında çalışmalarını sürdüren, Alta Endüstriyel Mühendislik Şirketi sahibi Makine Mühen

Mayın tarama,bomba imha robotu ürettiler!

Türk mühendisler, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği projeyle savunma sanayii için 'Mayın tarama ve bomba imha robotu' üretti.

AÜ Teknokent Ar-Ge 1 binasında çalışmalarını sürdüren, Alta Endüstriyel Mühendislik Şirketi sahibi Makine Mühendisi Mert Alta, 10 kişilik mühendis ve teknikerden oluşan, akademik geçmişi olan ekiple teknolojik ürünleri, taslaktan ürüne kadar her aşamasını kendi bünyelerinde geliştirerek pek çok faydalı model ve fikri hayata geçirdiklerini kaydetti.
 
ROBOTİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN TEK FİRMA
 
Mert Alta, insansız mayın tespit ve bomba imha robotu tasarımını tamamlayııp ilk örneğini ürettiklerini açıkladı. Alta; doktora eğitimi sırasında, Güneydoğu'da Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınlı bölgelerin temizlenmesi karşılığında arazilerin yabancı ülkelerin kullanımına verileceğine ilişkin haberlerin yanı sıra, başka ülkelerden satın alınan insansız hava araçlarının, yurt dışı desteği olmadığında kullanılamaz durumda olması konuları gündeme geldiğinde, doktora tezi konusu olarak 'İnsansız kara taşıtı'nı seçtiğini belirtti.
 
Mert Alta bu doğrultuda, terörle mücadele, sınırlarımızda gözetleme, mayın tespiti, bombaların imha edilmesi ve afetlerde acil müdahale durumlarında insan hayatını riske atmadan, bu görevleri yerine getirebilecek bir robot tasarladığını anlattı.
 
Tasarımın 2011 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca sağlanan 'Tekno Girişim Sermaye Desteği' aracılığıyla hayata geçirilmeye başlandığına değinen Alta, "Prototipi 2012 yılı ortalarından tamamlanan, 'İnsansız Tekniker Robot' projemiz, 2012'nin son çeyreğinden itibaren ileri Ar-Ge aşamalarının yürütülmesi için TÜBİTAK'ın Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından desteklenmektedir" diye konuştu.
 
TEKNİKER ROBOTUN MAHARETLERİ
 
Mert Alta, TEYDEB'in desteğini aldıktan sonra şirketimizin bilgi birikimi ve farklı mühendislik alanlarında uzman ekibinin çalışmaları sonucunda 'Tekniker Robotu' geliştirdiklerine işaret ederek, 'Tekniker Robot'un maharetleri hakkında şu bilgileri verdi:
 
"Tekniker robotumuz ağır arazi koşullarında hareket edebilme, 150 kilo yük taşıyabilme, gündüz ve gece tamamen ışıksız ortamda uzaktan görüntü ve ses aktarımı yapabilmekte. Kablosuz bağlantı aracılığıyla uzaktan kumanda edilebilen Tekniker Robot, engel tanıma ve engellerin çevresinden kendi kendine dolaşabilme, GPS koordinatları ve mayın, tehlikeli kimyasal sensor bilgilerini ana merkeze aktarabilme gibi pek çok görevi yerine getirebilir hale geldi."
 
AFETLERDE İNSANIN YERİNE GEÇECEK
 
Makine Mühendisi Mert Alta, Tekniker Robot'un mayın tespit, bombanın uzaktan imha edilmesi görevlerine ek olarak, rehin alma ve soygun gibi terör olaylarının yanı sıra, maden göçüğü, deprem ve kimyasal sızıntı gibi afetlerde insan hayatının riske atılmasının önüne geçecek ve hayatların kurtarılmasını sağlayacak şekilde, insanın yapacağı görevleri üstlenebileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler