KTÜ'lü öğrencilerden 'Sessiz Katil'e çözüm

KTÜ'de öğrenciler geliştirdikleri proje ile sessiz katil olarak bilinen karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçecek proje geliştirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, halk arasında "sessiz katil"

KTÜ'lü öğrencilerden 'Sessiz Katil'e çözüm

KTÜ'de öğrenciler geliştirdikleri proje ile sessiz katil olarak bilinen karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçecek proje geliştirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, halk arasında "sessiz katil" olarak ifade edilen karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için "Akıllı ev sistemi" projesi hazırladı.
 
Proje kapsamında bir araya gelen iki arkadaş, yaklaşık 6 aylık çalışmanın ardından geliştirdikleri sensörlerle ortamdaki hava kalitesini ölçen ve oksijen miktarı tehlikeli boyutlara ulaştığında pencereleri açarak, temiz hava akışı sağlayan akıllı ev sistemiyle karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmeyi hedefliyor.
 
Projede yer alan öğrencilerden Samet Ak, karbonmonoksit zehirlenmelerinin birçok şekilde gerçekleştiğini, Türkiye'de soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelerin de çoğunlukta olduğunu söyledi.
 
Bu kapsamda iki arkadaş bir araya gelerek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı akıllı ev sistemi projesini geliştirdiklerini dile getiren Ak, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri halk arasında 'sessiz katil' olarak bilinir. İnsanlar, kendi başlarına bu zehirlenmelere karşı önlem almalarına fırsat kalmadan zehirlenmektedir. Odada oluşan karbonmonoksit seviyesinin bir sistem tarafından monitörize edilmesi veya bu sistemin belli bir seviyeden sonra uyarıda bulunması, insanların önlem almasına yardımcı olabilmektedir." diye konuştu.
 
"PROJEMİZ SAYESİNDE İSTENMEYEN ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLACAĞIZ"
 
Ak, yaptıkları çalışmanın, insanların hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan yaşam ihtimalini artıran bir sistem olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Ülkemizde karbonmonoksite bağlı ölümler çoğunlukta olduğundan bunu en aza indirmek amacıyla böyle bir proje geliştirdik. Çünkü karbonmonoksit rengi, kokusu, tadı belli olmayan sessiz katil olarak bilinen bir gaz. Bizim projemizde gaz miktarı insana zarar veren seviyeye ulaştığında pencereler otomatik olarak açılacak, gerekli havalandırmalar sağlanacak ve insanlara zarar vermeyecek seviyeye geldiğinde de pencerelerimiz otomatik olarak kapanacak. Projemiz sayesinde istenmeyen ölümlerin önüne geçmiş olacağız. Bu nedenle projemiz önemli bir proje."
 
Gaz seviyesine bağlı olarak kişilere mesaj da gönderileceğini ifade eden Ak, "Gaz seviyesi belli bir seviyeye geldiğinde ilgili kişiye mesaj gönderilecek. Bunun amacı da evde engelli bir vatandaş ya da çocuk olabilir. O nedenle bilgilendirmek amacıyla kişiye gaz seviyesine bağlı mesaj da gönderiliyor. Kişiye gelen mesaj sadece bilgilendirme amaçlı. Sistemimiz çünkü gaz seviyesine bağlı olarak havalandırma işlemini otomatik yapıyor." dedi.

"PROJEYİ DAHA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Proje ortaklarından Furkan Üçüncü de projenin yaklaşık 6 aylık bir çalışma süresini kapsadığını anlatarak, "Projeyi daha da geliştirmek istiyoruz. Bu projeyi hayata geçirebilirsek ve en azından bir insanın bile hayatını kurtarabilirsek bu bizi çok mutlu edecek. Bu kapsamda da projeyi geliştirmek için farklı çalışmalara ve araştırmalara yöneldik." dedi.
 
Üçüncü, projeye farklı eklemeler yapmak istediklerine dikkati çekerek, "Hastanelerde 'karbonmonoksit gazı şu evde algılandı, müdahale yapılabilir' diye bir sistem geliştirebiliriz. Bu sistem sayesinde acillere konum bilgisi gönderebiliriz. Bu tarzda birçok özellik daha ekleyerek, projeyi daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Projeye ek olarak acil durumu acil servise direk arama yollanabilir bir modülde kullanabiliriz." diye konuştu.
 
Ortamdaki gazları uzaklaştırmanın en iyi yolunun havalandırma olduğunu işaret eden Üçüncü, "Şu anda sistem bunu yapıyor ve böylece can kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş oluyor." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler