Google Alan Turing'u unutmadı

 Tam adı Alan Mathison Turing olan İngiliz matematikçi ve bilim adamı, bilgisayar mantığının kurucusu olarak bilinir. Geliştirdiği Turing testi ile bilgisayarların ve makinelerin düşünme yetisine sahip olup olmayacaklarını ölçüyordu. II. Dünya Savaşı sıra

Google Alan Turing'u unutmadı

 

Tam adı Alan Mathison Turing olan İngiliz matematikçi ve bilim adamı, bilgisayar mantığının kurucusu olarak bilinir. Geliştirdiği Turing testi ile bilgisayarların ve makinelerin düşünme yetisine sahip olup olmayacaklarını ölçüyordu.

 

II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılması konusunda önemli çalışmalara imza atan ekibe değerli katkılar yapmıştır. Savaş sonrasında da özellikle bilgisayar ve yapay zeka mantığı üzerine çalışmalar yapan Turing, bilgisayarın olmadığı 1948 yılında hazırladığı bir programla bu alanda öncülerden biri de olmuştur.

 

Eşcinsel olduğu için (o dönemde İngiltere'de eşcinsellik kanun dışı kabul ediliyordu) bir dönem mahkemeye de verilen ve ceza alan Turing, hakettiği saygıyı uzun yıllar sonra kazanabildi.

 

Ölümü oldukça şaibeli olan Turing, 1954 yılında siyanürlü olduğu iddia edilen bir elmayı yiyerek hayatını kaybetti. Cesedi temizlikçisi tarafından bulunan Turing'in ölümü üzerindeki esrar perdesi halen tam olarak aralanmamıştır. Bir dönem istihbarat servisleri için de çalışan Turing'e olan ilgi ve saygı son yıllarda iyice artmıştır.

 

Google'dan ilginç Doodle

 

Alan Turing'in 100. doğum günü için ilginç bir logo tasarlayan Google, şifreli olarak tasarlanan logoda kullanıcılardan 1 ve 0'dan oluşan şifreyi çözmesini istiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler