Ferrari'nin supapları Sefaköy'den gidiyor

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen supap üreticilerinden Supsan, Ferrari'den Bentley'e pek çok markaya üretim yapıyor. Genel Müdür Salih Alson, "Spor otomobil alanında rakibimiz yok" dedi Türkiye otomotiv sanayi, kriz döneminde bile dünyayı kıskandıracak

Ferrari'nin supapları Sefaköy'den gidiyor
Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen supap üreticilerinden Supsan, Ferrari'den Bentley'e pek çok markaya üretim yapıyor. Genel Müdür Salih Alson, "Spor otomobil alanında rakibimiz yok" dedi
 
Türkiye otomotiv sanayi, kriz döneminde bile dünyayı kıskandıracak bir performans sergilemeyi başardı. İstikrarlı büyüyen ana sanayi kadar yan sanayide de yerli üreticiler sivrilmeye başladı. Supsan bunlardan biri. Motordaki en önemli parçalardan biri olan 'supap'ı 1970'ten beri İstanbul-Sefaköy'de üretiyor.
 
Özel model üretimde güçlü referas
 
Şirketin performansı ve gelecek planlarını değerlendiren Genel Müdür Salih Alson, Supsan'ın bu alandaki diğer üreticilerden farklı olarak spor otomobil ve yüksek sıkıştırmalı motorlar için üretim yaptığını söyledi. Bu sebeple düşük hacimli üretimler yaptıklarını vurgulayan Alson, "Fakat böyle özel model üretimlerinde referansımız çok çok iyi ve knowhow'ımız da üst düzeyde. Bu alanda dünyada rakibimiz yok" dedi. Supap üreten firmaların ortalama 30-40 'referans' yapabildiğini ifade eden Alson, kendilerinin ise 1000'e çıkabildiğini belirtti.
 
30 çeşit çelik kullanılıyor
 
Motor yapabilen markaların tamamına yakınıyla çalıştıklarını belirten Alson, şöyle devam etti: "Türkiye'de Renault, Ford, Türk Traktör, Isuzu gibi firmalarla çalışıyoruz. Dünya çapındaysa Mercedes-Benz, BMW, Ferrari, Porsche, Bentley, Aston Martin, VW, Renault, Fiat, DAF, Iveco, Chrysler/GM bizi tercih ediyor. Uzmanlık arayanlar bize geliyor. Üretimde 30 çeşit çelik kullanıyoruz ve toplam 40 işlemden geçiyor. Bu sebeple de yıllık üretim kapasitemiz 10 milyon adet. Bu da yaklaşık 1 milyon araca denk geliyor."
 
250 kişilik ekiple çalışıyor
 
Şirketi büyütmek için kolları sıvadıklarına işaret eden Alson, şu bilgileri verdi: "Ciromuz 30 milyon dolar. 250 kişilik bir ekibiz. Satış sonrasındaki pazar payımız yüzde 39-40. Toplam satışın yüzde 50-60'ını ihraç ediyoruz. Supapın yanı sıra silindir kapağı, conta gibi 13 parçayı çizip dışarıda ürettiriyoruz. Yeni parçalar ekleyerek daha da büyüyeceğiz."
 
 
Otogaz kullananlar dikkat
 
Otogaz kullananlar için bir uyarıda bulunan Salih Alson, benzinin içindeki kurşunun yağlama yaptığını, bu sebeple de supapın yanmasının çok kolay olduğunu kaydetti. Supapta ortaya çıkacak bir sorunun motora zarar vereceğine işaret eden Alson, "Otogaz motora kesinlikle bir şeyler yapıyor. Bu sebeple de supaplar ona göre dizayn edilmeli. Sadece gaza geçmek yeterli değil, motordaki bazı parçalar da uygun hale getirilmeli" dedi.
 
 
Yerli marka otoya destek
 
Yerli marka otomobil yapmanın bugün büyük bir dert olmadığını söyleyen Salih Alson, "Rahatlıkla yapabiliriz. Böyle bir talep gelirse biz de seve seve supaplarımızı veririz. Elektrikli otomobil içinse daha süre var kanaatindeyim. Menzilin 400-500 kilometreye çıkması lazım. Biz de o zamana kadar değişiriz zaten" yorumunda bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji