‘Facebook kişi başı 537 dolar ödesin’

Facebook’un başı mahremiyet tartışmalarından bir türlü kurtulamıyor.Avusturyalı bir aktivist, Avrupa veri koruma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Facebook’a grup davası açtı. Aktivist, kullanıcı başına 537 dolar tazminat talep ediyor.Avusturyalı aktiv

‘Facebook kişi başı 537 dolar ödesin’

Facebook’un başı mahremiyet tartışmalarından bir türlü kurtulamıyor.Avusturyalı bir aktivist, Avrupa veri koruma yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Facebook’a grup davası açtı. Aktivist, kullanıcı başına 537 dolar tazminat talep ediyor.Avusturyalı aktivist Max Schrems, ABD ve Kanada dışındaki tüm Facebook kullanılarının katılabileceği bir grup davası açtı. fbclaim.com sitesinde kampanya başlatan Schrems, Dublin merkezi üzerinden Facebook kullanım şartlarını kabul ederek siteye üye olan herkesin davaya müdahil olabileceğini belirtti. Siteye açıldığı ilk saat içinde 100 kişi üye oldu.Ars Technica sitesinde yer alan bilgiye göre, Schrems yedi başlık altında Facebook’a suçlamada bulunurken, kullanıcı başına 537 dolar tazminat talep etti. Söz konusu suçlamalar ise şu şekilde:

- Veri kullanımı aşamasında kullanıcıların ‘etkin rızasını’ almamak,

- Yasadışı veri kullanım politikası izlemek,

- Facebook dışındaki çevrimiçi kullanıcıları ‘Beğen’ tuşu aracılığıyla takip etmek,

- Kullanıcıları denetlemek için Büyük Veri’den yararlanmak,

- Yaklaşık iki yıl önce sözü verilen Grafik Araması hizmetini halen hayata sokmamak,

- Kullanıcı verilerini izinsiz olarak üçüncü parti uygulamalarla paylaşmak,

- NSA (ABD Ulusal Güvenlik Dairesi) casusluk programı PRISM’e bilgi sağlamak.

Viyana’daki Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Schrems, davayı İrlanda’da açmak istese de yerel yetkilileri harekete geçiremediğini belirtti. Facebook İrlanda ise yasal düzenlemeler konusunda California eyaletine bağlı olduğu için kararın ABD yasaları altında verilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji