Dogu Karadeniz'de hava olan havaalanları

Haber61 – Haber Servisi – Doğu Karadeniz Bölgesi havalimanı çöplüğüne döndü. Kullanılmayan havalimanlarının yerine yenileri de ekleniyor. En dikkat çeken ayrıntı ise, bölgede yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğu bu havalimanlarını bile bilmiyor. Haber61

Dogu Karadeniz'de hava olan havaalanları

Haber61 – Haber Servisi – Doğu Karadeniz Bölgesi havalimanı çöplüğüne döndü. Kullanılmayan havalimanlarının yerine yenileri de ekleniyor. En dikkat çeken ayrıntı ise, bölgede yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğu bu havalimanlarını bile bilmiyor. Haber61 olarak bu hava limanlarını siz değerli okurlar için araştırdık.

Ordu Ünye Havalanı; 1986 yılında inşaatına başlanan Ünye Havaalanı, 1800 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde pisti inşa edildikten sonra ödenek yetersizliğinden tamamlanamadı. 1988 yılında da 49 yıllığına kullanımı Türk Hava Kurumu’na (THK) devredildi. Yaklaşık 400 dönümlük havaalanı arazisi, yöre sakinleri tarafından yıllardır çeşitli amaçlarla kullanılıyor. Fındık üreticileri de havaalanı pistinde her yıl fındık kurutuyor.

Ordu Gülyalı havalimanı; Ordu ile Giresun illerinin ortak kullanımı için ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı Arif Hikmet Onat tarafından sözü verilen, aradan geçen 50 yılda 8 cumhurbaşkanı, 25 başbakan, 41 ulaştırma, 34 bayındırlık bakanı eskiten Ordu-Giresun Havaalanı'na ilk uçak Cuma günü iniyor.

Gümüşhane Köse Havaalanı; Yapımına 1990'da başlanan Köse Havaalanı, ödeneksizlik nedeniyle 1998 yılında tamamlanabildi. Küçük uçaklar için planlanan ve buna göre inşa edilen havaalanı daha sonra istenilmesine rağmen yolcu uçakları için uygun hale getirilemedi. Şimdiye kadar bir kez dönemin Milli Savunma Bakanı Oltan Sungurlu, birkaç kez de Gümüşhane'yi havadan fotoğraflayan gazetecileri taşıyan küçük uçakların kullandığı havaalanının, atıl yatırım olmaktan kurtarılarak Bayburt ve Gümüşhane'nin kullanımına açılması isteniyor.

Gümüşhane – Bayburt havaalanı; Eski Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım, Bölgede iki ilin kullanması için bir hava limanı yapılacağının vaadini verdi. 2012’de dönemin siyasileri Köse’ye yapılacak havalimanı ile ilgili projeler açıklamıştı.

Rize – Artvin Havalimanı; Rize’de havalimanı yapılması için yürütülen çalışma kapsamında hazırlanan rapora göre, havalimanının bugünkü şartlarda yapılması halinde, yıllık ortalama 850-900 bin yolcu ve günde ortalama 15-20 uçuş kapasitesinin oluşacağı tespit edildi. Havaş’ın Rize’ye günde 17 otobüs seferi düzenlediği ve özel araçları ile birlikte Trabzon Havalimanı’nı kullanan günlük yolcu sayısının ortalama 2 bin 500 olduğu gözönüne alınarak, Rize-Artvin Havalimanı'nın inşası kararlaştırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı için çalışma başlatılan Rize-Artvin Havalimanı projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.

Sinop Havaalanı; 1993 yılında hizmete başlayan Sinop Havaalanı, 2002 yılında 330 milyar lira zarar ederek kapatıldı.  2007’de tekrar açılan havaalanı 2013 yıllında yenilenmek için tekrar kapatıldı. Havaalanı 4 Şubat 2014’te yeniden açıldı.

Zonguldak Çaycuma Havaalanı; 1939 -1945 tarihlerinde yapılan havaalanı dönem dönem hizmet verdi fakat çoğunlukla hizmet dışıydı. 1999 yılında havaalanı yeni binası ve çevre düzenlemesi ile yeniden açıldı. Fakat 2002’de 68 milyar lira zarar ederek tekrar kapatıldı ve 2006’da devredildi. Havaalanı 2013 yılında iç hatlarda 3 bin 55, dış hatlarda 26 bin 801 olmak üzere toplamda sadece 29 bin 856 yolcuya hizmet verdi.

TÜRKİYE’DE HAVA OLAN HAVAALANLARI

 

Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı; Kocaeli İzmit'te inşa edilen ve yapımı 20 yıl süren Cengiz Topel Havaalanı kapısına kilit vurdu. Yolcu olmadığı gerekçesiyle kapatılan havaalanının macerası 1 buçuk yıl sürdü. İlk uçuşun Kasım 2011'de yapıldığı havaalanından önce Atlas Jet daha sonra Bora Jet çekildi.

Isparta – Burdur arasında Süleyman Demirel Havaalanı; 1997 yılında hizmete girmiştir. Isparta, Burdur il merkezleri ile Keçiborlu, Dinar ilçe merkezlerinin ortasındadır. Isparta Süleyman Demirel Havalimanı toplam 5400 m²'lik iç ve dış hat ortak kullanımlı 600.000 yolcu / yıl kapasiteli terminali mevcuttur. Bu havaalanına uçaklar sınırlı sayıda inmektedir.

Şanlı Urfa Havalimanı; 1998 yılında açılan, 2007 yılında yeni yapılan GAP Havaalanı’nın faaliyete geçmesi ile kapanan kent merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa Havaalanı’nın arazisi 4 yıldan bu yana uçak yerine koyun ve keçi sürülerinin mekanı haline geldi.

Uşak ve Zafer Havaalanı 1998 yılında hizmete açılan Uşak Havaalanı, 10 milyon lira zarar ederek 2002 yılında kapatıldı. Uşak Havaalanı’nın yeniden açılması halinde yeterli yolcu bulunmadığı için kısa sürede tekrar kapanmak zorunda kalacağı düşünülerek yeniden açılmadı.  Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet vermesi için Kasım 2012 yılında Başbakan Erdoğan tarafından Zafer Havaalanı açıldı. Kısa bir süre sonra Eylül 2013 yılında yetersiz yolcu sayısı nedeniyle Zafer Havalimanı’ndan yurtiçine uçak seferleri durduruldu.  10 Ocak 2014’te ise Uşak Havaalanı tekrar hizmete girdi.

Bingöl Havaalanı; THY, Başbakan Erdoğan tarafından Temmuz 2013’te açılan Bingöl Havaalanı’nda olumsuz hava koşulları gerekçesiyle Aralık 2013’de ülke genelinde 40 iç hat ve 1 dış hat seferini iptal etmişti. İnceleme yapan bazı yetkililer, Bingöl Havalimanı’nda uçuşa engel bir durum olmadığı belirtilirken, hava muhalefetini öne süren THY’nin yolcu sayısının azlığı nedeniyle seferleri iptal ettiği ileri sürüldü.

Kastamonu Uzunyazı Havaalanı; 1990’lı yıllarda yapıldı. Ancak birkaç test uçuşu dışında hiçbir yolcu uçağı inmeden kapatıldı. Kastamonu Havaalanı da yıllarca amacının dışında tuhaf işler için kullanıldı. Yaklaşık eski Türk Lirası’na göre 3 trilyon liraya mal olan havaalanında düğün ve araba yarışları yapıldı. Havaalanı, tadilat ve yenileme çalışmalarından sonra Temmuz 2013’te yeniden açıldı. Havaalanının yenilenmesi için 110 milyon TL harcandı.  Havaalanı 2013 yılında 35 bin 94 yolcu taşıdı.

Iğdır Havaalanı’nda bir yılda 126 kişi uçtu; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  Temmuz 2012’de Iğdır Havaalanı’nın açılışında AKP Hükümetinin göreve geldiği zaman 26 olan havalimanı sayısını Iğdır Havaalanı’yla birlikte 48’e çıkardığını söylemişti.  Yıldırım ayrıca, “bölgesel havalimanı” özelliği taşıdığını söylediği Iğdır Havaalanı ile Iğdırlıların hem yurtiçine hem de dünyaya hava yoluyla seyahat etme fırsatı bulacaklarını ifade etmişti. 2013 yılında Iğdır Havaalanı dış hatlarda 126, iç hatlarda ise 217 bin 298 yolcu taşındı ve 22 Aralık 2013 tarihinde de seferler durdu.

Aydın Çıldır Havaalanı; 1993 yılında faaliyete geçen fakat kullanılmayan Aydın Çıldır Havaalanı, 2012 yılında 20 yıllığına THY’ye satıldı. Şimdilerde THY tarafından Aydın’da açılacak Pilot Yetiştirme Okulu’nda yılda 300 pilot yetiştirileceği söyleniyor.  AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Temmuz 2013 tarihinde Aydınlıların yıllardır hava yolu ulaşımına açılmasını istediği Çıldır Havaalanı’nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca rantabl olmadığı gerekçesiyle yatırım programına dahil edilmediğini açıklamıştı.

Antalya Karain Havaalanı; Antalya Burdur kara yolu üzerindeki Antalya Karain Hava Alanı 1997 yılında yapıldı ama Dünya Hava Olimpiyatları’na ev sahipliği yapması ile başlayan faaliyeti sonrasında uzun süre atıl kaldı. Model uçak, Paraşüt eğitimi, Yelken kanat, Pilot eğitimi gibi faaliyetlerle THY’nin havacılık eğitim merkezi haline getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji