Cygnus kapsülü uzaya fırlatıldı

 Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal malzemeleri götüren NASA'ya ait insansız Cygnus kapsülü aylar süren ertelemelerin ardından uzay gönderildi.NASA tarafından UUİ'ye gönderilen üçüncü teslimatı taşıyan Cygnus, ABD’nin Virgina eyaletindeki Doğu Sah

Cygnus kapsülü uzaya fırlatıldı

 Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ikmal malzemeleri götüren NASA'ya ait insansız Cygnus kapsülü aylar süren ertelemelerin ardından uzay gönderildi.

NASA tarafından UUİ'ye gönderilen üçüncü teslimatı taşıyan Cygnus, ABD’nin Virgina eyaletindeki Doğu Sahili bölgesinden yerel saatle 12.52’de (TSİ 19.52) uzaya fırlatıldı.

Cygnus ve taşıyıcısı Antares roketi, NASA ile sözleşmeli iki özel şirketten biri olan Virginia’daki Orbital Sciences Şirketi tarafından üretildi.

UUİ’ye ikmal malzemeleri götürme işi, NASA’nın anlaşmalı olduğu Orbital Sciences ve kısaca Space X adıyla da bilinen Space Exploration Technologies şirketlerinin yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yerine getiriliyor. ESA’nın da 1,5 hafta sonra Fransız Guyanası’ndan UUİ’ye ikmal gemisi göndermesi bekleniyor.

- Astronotlar için bakteri ve koku tutmayan cimnastik giysileri

Cygnus’un gıda, mini uydular, bilimsel örnekler, ekipman ve diğer malzemelerden oluşan 1360 kilogramlık yükü arasında, yeni geliştirilmiş bakteri ve koku oluşumunu önleyen cimnastik giysileri dikkati çekiyor. Deneysel amaçlı geliştiren yeni giysilerin, yörüngedeki günlük programlarının iki saatini spora ayıran astronotların ter kokmalarını önleyerek giysi değiştirme ihtiyaçlarını azaltması öngörülüyor.

UUİ’ye 16 Temmuz’da varması beklenen Cygnus kapsülü, yüklenecek gereksiz malzeme ve çöplerle 1 ay sonra istasyondan ayrılacak. Dünya atmosferine girişte yanacak şekilde üretilen Cygnus, böylece insan yapısı çöpleri uzaydan uzak tutmaya yönelik son görevini de yerine getirmiş olacak.

Cygnus'ın fırlatılışı, ek motor denetimleri ve en son olarak da fırlatma sahasının yer aldığı Wallops adasındaki kötü hava koşulları gibi nedenlerle aylarca süren ertelemelerin ardından yapılabildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji