Çin iPhone'u ulusal güvenlik tehdidi ilan etti

Çin medyasına göre, Çinli uzmanların yaptığı testlerde, enformasyon güvenliği konusunda Apple'ın iPhone telefonlarının konum bilgilerini gizli bir yere depoladığı kaydedildi. Çin Bilgi Teknolojileri Güvenlik Değerlendirme Merkezi mühendisleri, iPhone’un ö

Çin iPhone'u ulusal güvenlik tehdidi ilan etti
Çin medyasına göre, Çinli uzmanların yaptığı testlerde, enformasyon güvenliği konusunda Apple'ın iPhone telefonlarının konum bilgilerini gizli bir yere depoladığı kaydedildi. Çin Bilgi Teknolojileri Güvenlik Değerlendirme Merkezi mühendisleri, iPhone’un özelliklerine ve konumları nasıl topladığına odaklandı.
 
Mühendislerden Wang Jiajie, "Öncelikle, bir USB veri bağlantısı üzerinden bir bilgisayara iPhone’u bağladık. Ardından bazı özel araçlar ile normal kullanıcıların göremeyeceği bazı sistem dizinleri gördük. Sistem dizinlerinde, kullanıcının konumunu kaydeden gizli bir dizin bulunduğunu fark ettik.’’ dedi.
 
Wang, telefondaki 'Sık kullanılan konumlar' (Frequent Locations) olarak adlandırılan bir iPhone özelliğinin, kullanıcıların sık ziyaret ettiği yerleri ve ziyaretleri gizli bir yere kaydettiğini, bu özelliğin telefonda kapatılması halinde bile telefonun bu özelliğinin çalışarak konumları kaydettiği uyarısını yaptı. Wang, bunun da bilgi güvenliği riski olduğunu ifade etti.
 
Devlet televizyonu CCTV’nin haberinde ise Apple'ın iOS7 mobil işletim sistemindeki konum servisleriyle söz konusu bilgilere ulaşanların Çin'in ekonomik durumunu öğrenebileceği hatta devlet sırlarını bile ele geçirebileceği ileri sürüldü.
 
Araştırma şirketi Umeng'e göre Çin'de 500 doların üzerindeki akıllı telefonların yüzde 80’i iPhone ve bu telefon özellikle gençler arasında oldukça popüler. Ancak iPhone kullanıcıları arasında Çin hükümet yetkilileri ve kamu çalışanları da bulunuyor.
 
Geçen yıl Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Almanya ziyareti sırasında eşi Peng Liyuan, bir futbol maçını izlerken, maçı cep telefonuna kaydetmişti. Ancak o telefon iPhone değil, Çin’in kendi ürettiği ZTE markalı cep telefonuydu.
 
Öte yandan ABD kongresi ise 2012'de güvenlik gerekçesiyle ABD'li telekom operatörlerine Çinli Huawei ve ZTE'nin ürünlerini kullanmama tavsiyesinde bulunmuştu.
 
Son çeyrekte Apple'ın global gelirlerinin yüzde 25'i ana kıta Çin ile Hong Kong ve Tayvan'dan geldi ve Apple’ın geçen yıl bu bölgedeki satışlar yüzde 13 artmıştı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler