Bu sitelere DİKKAT..suçlu kaynıyor

 Avrupa Birliği'nin (AB) Güvenli İnternet Programı (Safer Internet Programme-SIP) tarafından düzenlenen toplantıda, çocukların 'online' ortamda karşı karşıya kaldığı riskler ile söz konusu tehditlerle mücadele yöntemleri ele alındı. Çeşitli ülkelerde yapı

Bu sitelere DİKKAT..suçlu kaynıyor

 

Avrupa Birliği'nin (AB) Güvenli İnternet Programı (Safer Internet Programme-SIP) tarafından düzenlenen toplantıda, çocukların 'online' ortamda karşı karşıya kaldığı riskler ile söz konusu tehditlerle mücadele yöntemleri ele alındı. Çeşitli ülkelerde yapılan araştırmalar ışığındaki değerlendirmede, internet üzerinden çocukları istismar etmeye çalışan kötü niyetli kişilerin karakterleri ve davranışlarına dikkat çekilerek, tehlikenin boyutları vurgulandı. Sosyal paylaşım siteleri veya sohbet odalarında sörf yapan bazı kişilerin 'kriminal sabıkalılar' olduğunu kaydeden uzmanlar, çocukların sanal âlemde nasıl tuzağa düşürüldüğünü ayrıntılarıyla anlattı.

 

ÇOCUKLARA 'FOTOĞRAFLI' TUZAK

 Çocukların genellikle odalarında bulunan bilgisayar aracılığıyla internete bağlandığını ve saatlerce tek başına sanal internette vakit geçirdiklerini belirten uzmanlara göre, bu süre içinde çocuklar 'Facebook' ve 'Messenger' gibi çeşitli iletişim kanallarında hiç tanımadığı kişilerle tanışıyor. Yapılan araştırmalara göre çocuklardan yaklaşık yüzde 35'i yüzünü hiç görmediği kişilerle bu tür sitelerde arkadaşlık kuruyor. Toplantıya katılan uzmanlar, çeşitli suçlardan sabıkaları bulunan bazı kişilerin 'farklı kimlik' ve 'sahte fotoğraflar'la çocukların güvenini kazandığını vurguladı. Söz konusu kişilerin ağlarına düşürdükleri çocukları kısa sürede ikna ederek fotoğraflarını istediği ve kimi zaman da müstehcen içerikli fotoğrafları paylaşarak tacizlerde bulundukları belirtildi. İstediği resimlere kavuşan söz konusu kişilerin, bir süre sonra çocuklardan çeşitli taleplerde bulunmaya başladığı dile getirilerek, kimi zaman bu taleplerin sınır tanımadığına işaret edildi.

 Taleplere karşı konulması durumunda çocukların 'fotoğraflarını ailene gönderirim' gibi tehditlerle korkutulduğu ve bu şekilde istenilen her şeyi yapan çocukların çeşitli şekillerde istismar edildiklerinin altı çizilerek, söz konusu yöntemlerle suça itilen veya tecavüzlere uğrayan çok sayıda çocuğun varlığı gündeme taşındı. İnternet ortamında geçirilen sürenin büyük bir bölümünün sosyal paylaşım siteleri ve online oyunlar olduğu vurgulanan forumda, bu oyunlardan büyük bir bölümünün çocukları şiddete yönelttiği bilgisi verildi.

 Çocukların tehditlerden korunması için en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydeden Microsoft'un internet güvenliği direktörü Julia Inman Grant, bu konuda anne ve babaların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Uzmanlar ise bu süreç içinde anne ve babaların kesinlikle çocuklarına interneti yasaklamamaları gerektiğinin altını çizerek, bilgisayar başında geçirdikleri zamana eşlik etmeleri çağrısında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler