Benzinli araç mı, dizel araç mı? sorusuna Trabzon'dan cevap

Otomobil almak isyetenlerin kafasına takılan en önemli soru 'benzinli araç mı yoksa Dizel araç mı almalıyım' sorusudur. Herkesin merak ettiği soruya KTÜ Makina Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin cevap verdi. Karadeniz Tek

Benzinli araç mı, dizel araç mı? sorusuna Trabzon'dan cevap

Otomobil almak isyetenlerin kafasına takılan en önemli soru 'benzinli araç mı yoksa Dizel araç mı almalıyım' sorusudur. Herkesin merak ettiği soruya KTÜ Makina Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin cevap verdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Makina Mühendisliği Otomotiv Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Bilgin, yeni araç alacak ya da araçlarını değiştirecek kişilerin en çok "dizel araç mı benzinli araç mı?" ikileminde kaldığını belirterek, "Aracı yılda 15 bin kilometrenin üzerinde kullanıyorsanız dizel araç alırken verdiğiniz fazla parayı amorti etmiş oluyorsunuz. Yılda 15 bin kilometreden daha az kullanıyorsanız benzinli taşıt almanızda hiçbir sakınca yok." dedi.
 
 
Bilgin, yeni araç alırken kullanıcının taşıdı ne kadar kullanacağının önemli olduğunu söyledi.
 
Çalışma teknolojisi bakımından dizel motorların benzinli motorlara göre çok daha verimli olduğunu anlatan Bilgin, bir dizel motorun verimi yüzde 40 iken, benzinli motorun veriminin yüzde 30'larda olduğuna dikkati çekti. Bilgin, "Bu demek oluyor ki aynı yakıtla dizel motor taşıt daha fazla yol gider. Bir de dizel yakıtı benzinden daha ucuz. Bu daha da cazip yapıyor ama dizel motor araç alırken benzinli motorlu araca göre daha fazla para ödüyorsun. Bu durumda kişinin aracı ne kadar kullanacağına bakmak gerekir." diye konuştu. 
 
Kullanıcıların araçlarıyla ortalama yılda 15 bin kilometre yol yaptığına işaret eden Bilgin, şöyle devam etti:
 
"Fiyat farkıyla ekonomiklik birbirine çok paralel çizgide ilerler. Yılda 15 bin kilometrenin üzerinde kullanıyorsanız dizel aracı alırken verdiğiniz fazla parayı 10 yıl içinde amorti etmiş oluyorsunuz. 10 yıl sonra da kara geçmiş oluyorsunuz. Yılda 15 bin kilometreden daha az kullanıyorsanız, benzinli taşıt almanızda hiçbir sakınca yok. Bir de bunun psikolojik boyutu var. İnsanlar ilk araç alırken çok daha büyük bir paraya kıyarken, günlük kullanımda cebinden çıkan paranın daha az olmasını ister. Öyle düşünüldüğü zaman dizel araç insana çok daha ekonomik gelir."  
 
otomobil.jpg
 
Bilgin, araçların bakım masrafına bakıldığı zaman da dizel motorlu taşıtın bakım masrafının daha yüksek olduğunu belirterek, "Dizel motorlu araçlar daha yüksek teknolojiye sahip olduğu için bunların periyodik bakım maliyetleri daha yüksektir. Bakım masraflarını düşününce benzinli motorlu araçlar biraz daha cazip duruma geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Dizel motorun periyodik bakımının aralıklarının çok daha kısa olduğunu da ifade eden Bilgin, "Ortalama benzinli bir motorda periyodik bakımlar 20 bin kilometrede iken tabi firmadan firmaya markadan markaya modelden modele değişir, bunlar dizel motorlu bir araçta 15 bin kilometreye kadar inebiliyor ve bakım masrafı da daha fazla oluyor." dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler