Aile otomobilleri de sportif olur

 Hyundai i30 CW gibi modeller, sportif tasarımı ve sürüş özellikleriyle sedan veya hatcback'leri aratmıyor. Türkiye otomotiv pazarı, genel olarak bakıldığında önceki yıla göre daralsa da bazı segmentler büyümeyi başardı. Yıllarca Avrupalılar'ın vazgeçemed

Aile otomobilleri de sportif olur

 

Hyundai i30 CW gibi modeller, sportif tasarımı ve sürüş özellikleriyle sedan veya hatcback'leri aratmıyor.
 
Türkiye otomotiv pazarı, genel olarak bakıldığında önceki yıla göre daralsa da bazı segmentler büyümeyi başardı.
 
Yıllarca Avrupalılar'ın vazgeçemediği station wagon (SW) araçlar, diğer otomobilleri aratmayan sürüş dinamikleri ve tasarımlara kavuşmasıyla birlikte Türk tüketicisinin de dikkatini çekmeye başladı.
 
Son 5 yıllık süreçte ağır ama emin adımlarla büyüyen SW segmenti, 2012 itibariyle tüm satışlar içinde yüzde 2'lik paya ulaştı. 2011'e göre yüzde 8.9 artan SW satışlarında şüphesiz, birbirinden iddialı yeni araçların arka arkaya pazara sunulması önemli bir etken.
 
Yüklemede akıllı çözümler
 
Güney Koreli otomotiv üreticisi Hyundai'nin yeni nesliyle çok beğenilen modeli i30, Cross Wagon (CW) isimli sportif aile otomobiliyle daha da çok sevildi. Türkiye'ye sadece 1.6 litrelik dizel motorla getirilen araç, geniş bagajı, akıllı yükleme çözümleri ve kalitesiyle öne çıkıyor.
 
Hyundai i30 CW, önden bakıldığında hatchback kardeşinden farklı görünmüyor. C sütununa kadar ikiz gibi görünen iki araç, sadece arka tasarımı ve tavandaki portbagajla farklılaşıyor. Arka tasarım hatchback versiyondan farklı olsa da ailevi bağlar hemen kendini belli ediyor.
 
Tamponun kenarlarına yerleştirilen reflektörler ve bagaj kapağına kadar taşan arka far grubu sportif tasarımı destekliyor. Ön farlardan başlayıp aracı boydan boya geçerek arka farlarda son bulan çizgiler de aracın tasarım gücünü artırmış.
 
1642 litreye varan bagaj hacmi
 
Tıpkı dış tasarım gibi iç mekanda da belirgin bir farklılık bulunmuyor. Son derece geniş olan iç mekanda işçilik ve malzeme kalitesi de Avrupalı rakipleri yakalamış. Ön ve arka bölümde sunulan yaşam alanı da son derece yeterli.
 
528 litrelik hacmiyle hatchback modelden çok daha kullanışlı olan bagaj ise arka koltukların yatırılmasıyla birlikte 1642 litreye kadar yükleme kapasitesine ulaşıyor. Üstelik bagajdaki raylı sistem sayesinde küçük eşyaları sabitlemek ve bagajda savrulmalarını önlemek mümkün.
 
128 beygirlik dizel
 
Araçta kullanılan 1.6 litrelik dizel motor, 128 beygir güç ve 260 nm tork üretiyor. 6 ileri otomatik şanzımanla konuğumuz olan i30 CW, gücünü fazlaca hissettirmese de yüksek torkun avantajını iyi kullanıyor. 0-100 km/s ivmelenmesini 11.7 saniyede tamamlayan aracın ulaşabildiği maksimum sürat saatte 190 kilometre.
 
Motorun şanzımanla uyumu sorunsuz. Aracın yakıt tüketimiyse sağ ayağına hakim olabilenleri ödüllendiriyor. Araç fabrika verilerine göre 5.5 litrelik ortalama tüketime sahip. Araç yol tutuş ve sürüş özellikleri bakımından da hatchback modeli aratmıyor.
 
Fiyatı 54 bin 190 liradan başlıyor
 
Hyundai, i30 CW'yi Style ve Elite olmak üzere iki donanımla satışa sunuyor. Aracın 2013 model olarak başlangıç fiyatı 54 bin 190 lira. Otomatik şanzıman için 2 bin 900, üst donanım olan Elite içinse 6 bin lira ödemek gerekiyor. Aracın 2012 modelini bulabilenler de 1500 lira daha az ödemiş oluyor.
 
Aracın standart donanımı bile oldukça zengin. Style'da ABS, EBD, TCS, ESP, VSM, öne/yan/perde hava yastıkları, çift bölgeli otomatik klima, hız sabitleyici, park sensörü, 16 inç alaşım jantlar, viraj farı, katlanır aynalar yer alıyor.
 
'Aslan'ın küçük şehirli SUV'u baharda yollarda
 
Fransız otomotiv üreticisi Peugeot, B segmentinde yer alacak yepyeni bir SUV/Crossover model geliştirdi. 2008 adı verilen araç, markanın 3008'den elde ettiği kompakt SUV deneyimiyle şekillendirilmiş. 2013 baharında Avrupa pazarında satışa sunulacak olan yeni model, 208 ile başlatılan atak dinamiği içinde yer alıyor.
 
LED'ler unutulmamış
 
Aslan'ın yeni kompakt SUV'u, sadece 4,16 metre olan uzunluğuyla hatchback otomobillerin sürüş dinamiğini SUV'ların sağlamlığıyla bir araya getirmeyi hedefliyor. Fransa'da (Mulhouse), Çin'de (Wuhan) ve Brezilya'da (Porto Real) üretilecek olan 2008, 'Mud&Snow' (çamur ve kar) tipi lastikleri, 17 inçlik mat renkli jantları, kemerli çamurlukları, siyah renkli tampon ve marşpiyeleri, ön ve arka kızaklar ve paslanmaz çelikten yan çıtalarla tam bir SUV gibi görünüyor. Otomobilin karakterine özgü bakış da, son dönemin modası olan LED'li gündüz farlarıyla vurgulanıyor.
 
Tüketimde 4 litreyi hedefliyor
 
Araçta görev alacak motor seçeneklerini henüz açıklamayan Peugeot, buna rağmen güçlü bir altyapıya sahip. Dizel modellerde e-HDi, benzinlide ise 3 silindirli motor teknolojileri kullanacağını öne süren marka, tüketimde 4 litrelik değeri yakalayabileceğinin de sinyallerini veriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler