2 uyarı, sonra 2 bin ceza!

Telif Hakları Genel Müdürü Yıldırım, yeni yasa taslağında ‘link’ değil, ‘dosya’ paylaşımının suç olarak tanımlandığını söyledi. IP numarasından yakalanan kişi 2 uyarıdan sonra da yine aynı suçu işlerse 2 bin liraya kadar para cezası varİnternetten ücretsi

2 uyarı, sonra 2 bin ceza!

Telif Hakları Genel Müdürü Yıldırım, yeni yasa taslağında ‘link’ değil, ‘dosya’ paylaşımının suç olarak tanımlandığını söyledi. IP numarasından yakalanan kişi 2 uyarıdan sonra da yine aynı suçu işlerse 2 bin liraya kadar para cezası var

İnternetten ücretsiz film indirilmesiyle ilgili mücadeleye yönelik yeni bir oluşumun haberini veren Mars Entertainment Genel Müdürü Muzaffer Yıldırım'ın açıklamalarından sonra dün de Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik ile konunun yasal yönünü konuştuk. Çelik, 5846 sayılı Telif Hakları Kanunu'nda yapılan değişiklikle ticari olsun ya da olmasın internetten fotoğraf, film, müzik ya da kitap paylaşımına ceza getireceklerini söyledi.

Çelik, “Kanundaki değişiklikleri tamamladık, bakanlığımızdan çıktı ve başbakanlığa gitti” diyerek artık son noktanın konulmak üzere olduğunu anlattı. Peki kanun yürürlüğe girdiğinde ne olacak? Hangi paylaşımlar suç sayılacak? Genel Müdür Abdurrahman Çelik, bunları tüm detaylarıyla bizimle paylaştı. Tasarıya göre evinizde otururken bir filmi ya da müziği internetten indirip izlemenizde ya da dinlemenizde bir sorun yok. Ama diyelim ki bilgisayarınızda daha önce indirdiğiniz 500 tane mp3 ya da 200 tane film var. Bunu başka birinin bilgisayarına dosya olarak gönderdiğinizde, tek bir kişi bile olsa işte orada suç işlemiş sayılıyorsunuz.

LİNK PAYLAŞIMINDA SORUN YOK
Bu sırada herkesin merak edeceği üzere Çelik'e, son dönemde yaygın olarak kullanılan bir uygulamayı da sordum: Peki Twitter ya da Facebook aracılığıyla bir müziğin linkini binlerce takipçiyle paylaşmak suç mu? Çelik’in yanıtı,“Hayır, link göndermek, isterseniz 500 bin kişiye gönderin suç değil. Dosya paylaşımı suç” oldu. Üstelik Çelik’e göre böyle bir şeyi yapana önce 2 kez uyarı gelecek ardından 2 bin TL’ye kadar para cezası.

İZLEMEK DEĞİL ÇOĞALTMAK SUÇ OLACAK
Habertürk’ün internetten film ya da müzik indirmeye yönelik yeni cezalar içeren bir yasa taslağı hazırlandığı yönündeki haberini Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da doğruladı. Kabine değişikliği öncesinde EMITT Fuarı'nın açılışına katılan Bakan Günay, Telif Hakları Yasası’ndaki yeni düzenlemlerle ilgili ayrıntıların önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. Günay, sadece film indirip çoğaltanlara yönelik cezaya işlem getirileceğini, bireysel olarak bir ceza öngörülmediğini kaydetti. Günay, "Siz film indirip izliyorsanız ona bir şey yok. Ama siz servis etmeye başlarsanız ona yaptırım getiriliyor" dedi.

Amacımız cezadan çok toplumu bilinçlendirmek
Çelik, sistemin nasıl işleyeceğini de şöyle anlattı: “Herkesin net bir şekilde anlaması için şöyle örnek vereyim; bir dönem çok yaygın olarak kullanılan Limewire adında bir site vardı. Bu programı kurduğunuzda yine bu programa sahip diğer kişilerle müzik, video gibi dosyaları birbirinize gönderebiliyordunuz. Şimdi aynı amaçla kullanılan başka isimli pek çok site var. Bu düzenleme bunları kapsıyor.” Yeni bir robot yazılım yoluyla bu paylaşımların takip edileceğini, IP numarası yoluyla Telif Halkları Genel Müdürlüğü'ne haber geleceğini belirten Çelik, “İşte o andan itibaren savcılık da uygun görürse kullanıcının adres bilgisine ulaşılacak. İki kez uyarı yapılacak ancak üçüncü kez aynı işlem tekrarlanırsa 250 liradan 2 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Amacımız bu yolla toplumu bilinçlendirmek, ceza kesmek değil” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bilim / Teknoloji